Za ukončením mé sportovní kariéry stál kůň, vzpomíná v rozhovoru písničkář Tomáš Klus

10. únor 2023

Tomáš Klus není jen zpěvák, ale i textař, herec a bývalý vynikající sportovec. Ačkoli je často označován jako písničkář, této „škatulky“ se rozhodně nedrží. Ve Zlíně například na začátku února vystupoval společně s Filharmonií Bohuslava Martinů.

Ačkoli se Tomáš Klus narodil v Třinci, sám říká, že Zlín je jeho druhý domov. Často tu pobýval o prázdninách, vyhrál tu pěveckou soutěž CzechTalent, natočil tu svou první desku a v současné době tu má velkou část rodiny. V rozhovoru pro Český rozhlas Zlín nejen zavzpomínal, co vše ve Zlíně zažil, ale prozradil také, že jeho první profesní sny směřovaly spíše ke sportu.

Do svých 18 let se totiž věnoval modernímu pětiboji, a to natolik úspěšně, že v roce 2002 získal zlatou medaili v soutěži družstev na dorosteneckém mistrovství Evropy.

Potom, jak sám říká, se stal ze dne na den umělcem: „To bylo šokem. Já jsem totiž spadl z koně a zlomil jsem si ruku v zápěstí. Znamenalo to pro mě několik měsíců rekonvalescence, takže jsem byl ze světa sportovců doslova jakoby vyhozen.“ Během sportovní pauzy se pak začal stýkat více s lidmi mimo sport, a najednou objevil i svět divadla, který ho fascinoval natolik, že se k vrcholovému sportu už nevrátil.

Hodilo se mu někdy, že z pětiboje umí šermovat a jezdit na koni? Čím ho zlákalo účinkování v seriálu Zoo? A co chystá v roce 2023? Poslechněte si rozhovor s Tomášem Klusem, který jako vždy odpovídá velmi otevřeně a nepřestává se usmívat.

Spustit audio

Související