Za tradicí ručně malované Tupeské keramiky stojí pan Úředníček a jeho 22 dětí, vyrábí se tu dodnes

27. červen 2023

Jedním z tradičních výrobků Zlínského kraje je malovaná keramika. Jednou z nejznámějších je ta tupeská.

Výroba ručně malované keramiky má v Tupesích na Uherskohradišťsku dlouhou tradici. Za jejím vznikem stojí pan Jaroslav Úředníček, který si původně koupil cihelnu, ale v Hodoníně ho tak nadchl keramický kurz, že keramiku začal v roce 1914 i vyrábět.

Tradice výroby tupeské keramiky, jejímž tradičním vzorem je červená růže, trvá dodnes, a to hlavně díky rodině pana Úředníčka. Měl totiž 22 dětí a většina se keramice také věnovala. Dnes je malérečkou i vnučka zakladatele, paní Věra Marková, výrobcem této keramiky je aktuálně pan Radovan Churý, který je také správcem Muzea Tupeské keramiky.

Čtěte také

Jak uvádí Lenka Druďáková ze sdružení Region Slovácko, v Tupesích je i několik dalších maléreček, ale všechny jsou už důchodového věku. Tupeská keramika, stejně jako další tradiční rukodělná výroba nejen na Slovácku, se tak aktuálně potýká s nedostatkem nástupců náročného rukodělného tvoření a ačkoli je v mladé generaci hledá, je jich nedostatek.

Jaký je příběh pana Úředníčka a jeho keramiky? Jaká bude budoucnost Tupeské keramiky a dalších tradičních regionálních výrobků? Co vůbec můžeme považovat za tradiční výrobek? A jaká úskalí přináší dnešní doba tradičním řemeslům, pokud jde o jejich přežití?

To se dovíte v reportážích z Tupes na Uherskohradišťsku, kam se za informacemi do Muzea tupeské keramiky vypravila redaktorka Českého rozhlasu Zlín Markéta Macháčková, aby zjistila příběh pana Úředníčka a jeho rodiny a vzniku slavné keramiky.

O tradičních regionálních výrobcích si pak povídala s Lenkou Durďákovou ze sdružení Region Slovácko. 

V obci Tupesy na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji se nachází Muzeum Tupeské keramiky
Spustit audio

Související