Valašské Meziříčí nabízí studentům unikátní umělecké obory. Vznikla tu gobelínová, dřevařská i sklářská škola

25. březen 2022

Zajímavým městem v široké nabídce středních škol ve Zlínském kraji je Valašské Meziříčí. První zápisy o tamním vzdělávání jsou už z 15. století, ale významné vzdělávací instituce tam vznikaly přece jenom o několik století později.

Čtěte také

Valašské Meziříčí se na přelomu 19. a 20. století stalo sídlem několika prvních českých škol v regionu severovýchodní Moravy a jako vyhlášené centrum školství a kultury si vysloužilo dovětek Valašské Atény. V letech 1850 až 1960 bylo dokonce okresním městem. V roce 1871 tam vzniklo české gymnázium, teprve třetí na Moravě. O tři roky později byla otevřená odborná škola na zpracování dřeva, v roce 1907 do seznamu městských škol přibyla dívčí akademie, to bylo zase první reformní gymnázium v Rakousko-Uhersku, rok na to malíř Rudolf Schlattauer založil první gobelínovou školu u nás a v roce 1911 byla otevřená specializovaná škola pro hluchoněmé.

Nejstarší ze středních škol ve městě je Gymnázium Františka Palackého. Původně to byl český vzdělávací ústav pro chlapce. Krátce po otevření dostal vlastní prostory. Překrásnou budovu navrhl meziříčský architekt Antonín Gruška. Škola v ní sídlí dodnes. Po vzniku Československa se z chlapecké školy stalo reálné gymnázium, později v něm mohly studovat i dívky. V roce 36 škola změnila název na Státní československé reálné gymnázium Františka Palackého. Na seznamu absolventů jsou takové osobnosti jako například filmový režisér Vojtěch Jasný, Petr Fiala z kapely Mňága a Žďorb, publicista Marek Wollner nebo Markéta Irglová, zpěvačka, skladatelka a držitelka Oscara za nejlepší filmovou píseň.

Rok 1874 byl rokem vzniku Odborné školy pro zpracování dřeva ve Valašském Meziříčí. Byla to první škola umělecko průmyslového charakteru na Moravě a druhá střední škola na Valašsku. Řemeslný fortel učitelů i žáků obor posunul až do umělecké sféry. Škola brzy sbírala vavříny na domácích i zahraničních výstavách. Vystudoval ji třeba malíř Bohumír Jaroněk, zakladatel rožnovského muzea v přírodě či funkcionalistický architekt Zdeněk Plesník, ve Zlíně projektoval několik významných staveb, taky vily cestovatelů Hanzelky a Zikmunda. V roce 1951 se z dřevařské stala Vyšší průmyslová škola stavební a dnes je to Střední průmyslová škola stavební Valašské Meziříčí. Kromě stavebních techniků vychovává taky řemeslníky mnoha oborů.   

K významným valašskomeziříčským školám bezesporu patří Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská. Vznikla sice až v roce 1944 jako Odborná škola pro sklářské učně, bylo to ale první zařízení svého druhu na Moravě. Sklárny ve Valašském Meziříčí založené začátkem 19. století stále potřebovaly zručné mistry. Dnes má škola několik studijních uměleckých oborů, je v síti škol UNESCO, spolupracuje s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a ve své galerii má skleněné ruce Václava Havla, Evy Jiřičné, Tomáše Bati juniora a dalších osobností.

Hezký den přeje Věra Hotařová

Spustit audio

Související