Malíř, grafik, keramik a především zakladatel rožnovského Valašského muzea v přírodě, to vše byl Bohumír Jaroněk

Valašské muzeum v přírodě vzniklo v roce 1925 a jeho zakladatelem byl Bohumír Jaroněk. Letos uplynulo 155 let od jeho narození.

Na život a tvorbu Bohumíra Jaroňka jsme se ptali  ředitele dnes už Národního muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřicha Ondruše a metodičky pro odbornou činnost Lenky Drápalové.

Valašské muzeum v přírodě, archivní fotografie

Lenka Drápalová prozradila podrobnosti o jeho rodině a o tom, jak se Bohumír Jaroněk dostal k zachraňování místní lidové kultury právě v Rožnově pod Radhoštěm.

Prozradila například, že otec Bohumíra byl barvíř a maminka pocházela z rodiny varhaníků.  Stejně jako u Bohumíra se i u jeho sourozenců umělecké nadání podědilo. Původně bydleli ve Valašském Meziříčí, ale kvůli konkurenci se pak přestěhovali do Rožnova pod Radhoštěm. Tady díky němu a jeho sourozencům vzniklo v roce 1925 Valašské muzeum v přírodě. Jeho otevření se zúčastnilo přes 2000 krojovaných účinkujících a 25 tisíc diváků.

Bohumír Jaroněk, zakladatel Valašského muzea v přírodě, archivní fotografie z roku 1932

Současný ředitel Národního muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřich Ondruš zase uvedl, jak moc se muzeum za téměř sto let existence změnilo a naopak, v čem zůstává stále stejné.

Oba rozhovory nabízíme v záznamu.

Valašské muzeum v přírodě, archivní fotografie
autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související