Po tříletých opravách otevírá zámek Kinských ve Valašském Meziříčí

11. březen 2022 16:39

Zbyla jen střecha a obvodové zdi. Tak vypadal před třemi lety zámek Kinských ve Valašském Meziříčí, když začalo Muzeum regionu Valašsko s jeho kompletní opravou. Po třech letech se zámek znovu otevírá pro veřejnost.

Největší investiční akce v historii Muzea regionu Valašsko je u konce. Po tříletých opravách otevírá zámek Kinských ve Valašském Meziříčí, který má muzeum ve správě. Návštěvníci se mohou těšit na nové výstavní sály, prostory pro vzdělávání a kulturní vystoupení, herny či novou stálou expozici. Velkou proměnou prošla oblíbená muzejní kavárna a nově je tu zřízeno například zázemí pro maminky s dětmi. 

Zámek je otevřen každý den kromě pondělí od 9:00 do 17:00 hodin.

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí

Rozsáhlá rekonstrukce, která je největší investiční akcí v historii muzea, odstartovala začátkem roku 2019. Objekt prošel řadou úprav, k nejdůležitějším patřilo odstranění vlhkosti v přízemí a také kompletní výměna elektroinstalace. 

Zámek je nově vybaven moderními depozitáři s ideálními podmínkami pro uložení více než 600 tisíc sbírkových předmětů, o které zdejší pobočka muzea pečuje.

Rekonstrukce zámku Kinských ve Valašském Meziříčí stála 118,7 milionu korun. Z toho 72,7 milionu korun pokryla evropská dotace, 41,7 milionu zaplatil Zlínský kraj a muzeum se podílelo částkou 4,2 milionu korun.

Spustit audio

Související