Ve škole ve Valašském Meziříčí přivítali prvního ukrajinského školáka, Saša umí díky mamince velmi dobře česky

25. únor 2022 15:28

Ruský útok na Ukrajinu ovlivnil taky život dětí. Ze země utíkají se svými rodiči. Některé už jsou v Česku a začaly chodit do základních škol. Prvního ukrajinského školáka tak přivítali na škole ve Valašském Meziříčí.

Ještě před týdnem seděl dvanáctiletý Saša v lavici malé základní školy v Kyjevě. Dnes už ale na něj čekaly děti v Základní škole Žerotínova ve Valašském Meziříčí. S rodiči totiž chlapec kvůli evakuaci narychlo odjel z Kyjeva na Valašsko.

Saša měl dnes ráno z nového prostředí obavy, valašskomeziříčtí školáci se ale na nového spolužáka z Ukrajiny těšili. Ve své nelehké situaci má nyní velkou výhodu v tom, že díky mamince, která je diplomatka, umí velmi dobře česky.

Saša se s maminkou dostal z Kyjeva autem. Nyní se budou snažit pomoci rodině kamaráda Saši, která je aktuálně asi 150 kilometrů od Kyjeva a nedaří se jí dostat se dál.

V řazení podle data zveřejnění nabízíme přehled všech článků, které se týkají Zlínského kraje a souvisí s děním na Ukrajině. Společně s přehledem sbírek a kontaktních míst pro pomoc Ukrajině jej najdete ZDE

Spustit audio

Související