Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Cestovatelský Mišmaš, ledové sochy na Pustevnách nebo chovatelské trhy

18. leden 2024

Máme pro vás tipy nejen na víkend ve Zlínském kraji.

Bruslení - veřejná kluziště

Hanácké náměstí v Kroměříži ... do 29. února

* U Sportovní haly v Uherském Hradišti ... do konce března 2024, vstup zdarma. podrobnosti ZDE.

* Staré Město ... včetně zázemí, do konce února

* Napajedla ... do konce března, termíny bruslení veřejnosti najdete ZDE

* Zlín ... veřejné bruslení probíhá v prostorách CCM arény každoročně od září do března. Pro aktuální termíny veřejného bruslení sledujte rozpis ledu ZDE.

Díky současnému mrazivému počasí je možno bruslit i na různých přírodních nebo lidmi vytvořených plochách, například v Bojkovicích na Uherskohradišťsku, na nádrži Balaton v Novém Hrozenkově, na Zlínsku pak například na Všemině, Kudlovské přehradě nebo na Štěrkovišti v Otrokovicích. Pozor! Na zmíněných nádržích se led nijak zvlášť nekontroluje a vstup je pouze na vlastní nebezpečí. Další přehrady, jako Fryšták, Slušovice, Bojkovice nebo Koryčany jsou vodárenské a na ně je vstup obecně zakázaný.

Světelný happening: připomenutí odkazu Jana Palacha

19. ledna, Zlín

Každoroční streetartový světelný happening, ve kterém lidé společně tvoří přes 700 metrů dlouhý světelný řetěz ze svíček, který protne náměstí T. G. Masaryka ve Zlíně. Sraz účastníků happeningu je v pátek 19. ledna v 16 hodin pod Památníkem Tomáše Bati.

Cestovatelský Mišmaš

20. ledna od 13 do 21 hodin, Napajedla

Další ročník oblíbeného cestovatelského festivalu v Napajedlích opět nabídne zkušenosti, zážitky a poutavé příběhy známých i méně známých cestovatelů a dobrodruhů. Tentokrát to bude Pavlína Adam, Pavel Svoboda, Martin Půlpán a Tomáš Pukšic. Podrobný program najdete ZDE.

Chovatelské trhy

21. ledna od 6 do 10 hodin, Výstaviště Kroměříž

Pravidelná burza chovatelů exotického ptactva, králíků, holubů a drůbeže. Prodej chovatelských a zahradnických potřeb, krmiva, budek, přenosek, dále výpěstků, včelařských produktů a jiného. Výkup exotického ptactva a králičích kožek je zajištěn.

Čtěte také

Ledové sochy

do 4. února, Pustevny

Tradiční každoroční výstava ledových soch, tentokrát na téma Noemova archa. Otevírací doba stanů se sochami je denně od 9 do 16:30.

O víkendech je na Pustevnách nutno počítat s komplikacemi při parkování a dlouhou frontou u lanovky. Připravena jsou záchytná parkoviště, lidé by měli sledovat ukazatele, a respektovat pokyny hasičů a policistů.

Festival IQ Play

do 6. února, Zlín

V Kolektivním domě ve Zlíně je pro děti i dospělé připraven 8. ročník putovního festivalu, kde budou k vyzkoušení vzdělávací hry a hračky. Otevírací doba je denně od 8 do 17 hodin.

Zábaviště pro sviště

do 3. března, Uherský Brod

V Galerii Panský dům je otevřena zábavná herna pro děti s obrázky ilustrátorky Venduly Hegerové. Je plná interaktivních her a úkolů, při kterých se děti  nejen pobaví, ale také se dozví a naučí spoustu věcí. Otevřeno je v po-pá od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. V sobotu a v neděli od 13 do 17 hodin.

Nabízíme reportáž a fotografie ze Zábaviště v době, kdy si ho přišly vyzkoušet děti z mateřské školy na Mariánském náměstí:

Alfons Mucha – výstava šperků a umění

Alfons Mucha, Zlín, výstava

od 17 ledna do 28. března, Zlín

V Galerii Desítka v Obchodním domě Zlín je k vidnění unikátní výstava secesního umělce Alfonse Muchy, na které návštěvníci mohou vidět více než 100 jeho děl – slavné plakáty i litografie, ale i osobní věci nebo šperky.

Sopka les prales

od 18. ledna do 17. března, Zlín

Interaktivní výstava celosvětově uznávané české animátorky, ilustrátorky a fotografky Elišky Podzimkové. V sálech zlínského zámku bude například možné pomocí mobilního telefonu nebo tabletu rozpohybovat její grafiky inspirované filipínskými rostlinami a živočichy z ostrova Negros, k vidění budou i obrázky z nového vydání Malého prince. Součástí výstavy bude i doprovodný program, který najdete ZDE.

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

BETLÉMY:

Největší výstava betlémů v České republice

do 2. února, Valašské Meziříčí

Přes 130 historických i současných betlémů od 80 autorů představuje v těchto dnech regionální Spolek betlémářů v Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí na výstavě s názvem K Ježíškovi do Betléma půjdeme. Chtějí si tak připomenout osmisté výročí betlémářské tradice, kterou stále udržují řezbáři i na Valašsku. Jaké unikáty jsou na výstavě k vidění? Poslechněte si v reportáži:

Svátky betlémské hvězdy

Čtěte také

do 11. února, Uherský Brod

Ve velkém výstavním sále Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě můžete navštívit výstavu betlémů, na kterém je k vidění například i pohyblivý lego betlém.

Betlémy na Zvonici

do 27. února, IC Zvonice Soláň

Výstava, která připomíná 800 let tradice stavění jeslí a betlémů a jejich tvorbu. Vidět na ní můžete historické, soudobé i papírové betlémy ze soukromých sbírek.

DALŠÍ AKCE A VÝSTAVY:

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Skautuj!

Čtěte také

do 21. ledna 2024, Napajedla

Zážitková a interaktivní výstava pro milovníky přírody a dobrodružství, která se koná v Muzeu Napajedla k příležitosti 100 let skautingu v Napajedlích. Výstava zavede návštěvníky do nočního skautského tábora, nabídne opravdové zvuky noci nebo třeba možnost zahrát si na kytaru.

výstava Hvězda Aleny Ladové

do 28. ledna, Zlín

Čtěte také

Ve Zlíně v galerii Artrium jsou k vidění obrazy, ilustrace i osobní věci Aleny Ladové. Jedná se o výběr z díla, který připravili její syn a vnuci a obsahuje více než 100 exponátů. Je zde také obraz jejího otce Josefa Lady, který jí namaloval jako portrét.

výstava Archeologie a detektory kovů

do 28. ledna 2024, Uherské Hradiště

Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti je k vidění výstava, na které návštěvníci uvidí asi dvě stovky artefaktů z pravěku, středověku i novověku, které nalezli amatérští hledači.  Lidé si zde můžou prohlédnout i archeologickou laboratoř na konzervaci historických nálezů. Z této výstavy nabízíme fotografie, reportáž a rozhovor se spoluautorem výstavy Zdeňkem Kuchařem:

Kdo nemá kožucha, zima mu bude

do 4. února 2024, Uherské Hradiště

Na nové výstavě ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti jsou k vidění desítky kožichů a dalších zimních krojových součástí. Ukazuje, co naši předkové nosili během chladných podzimních a zimních měsíců.

Měšťánek – výstava obrazů

do 25. února, Uherské Hradiště

V Galerii Slováckého muzea v Uherském Hradišti je k vidění velká retrospektivní výstava malíře Tomáše Měšťánka, který žil a tvořil v domku přímo u řeky Moravy v Uherském Hradišti Rybárnách (zemřel v lednu 2021).

Perníkářství na Valašsku

do 21. dubna 2024, Zámek Kinských (Valašské Meziříčí)

Výstava, která přibližuje historii perníku a perníkářského řemesla, ale také současnost zdobeného perníku v regionu. Na výstavě se návštěvníci seznámí s přípravou perníkového těsta v minulosti a se starobylým perníkářským řemeslem, jehož připomínkou jsou vzácné dřevěné formy na tvarování perníků. Pozvánkou může být i reportáž z této výstavy:

Hasičské muzeum

Čtěte také

otevřeno nově od 7. ledna, Luhačovice

Na Masarykově ulici v Luhačovicích je nově otevřeno muzeum, ve kterém je k vidění rozsáhlá sbírka všeho, co souvisí s hasiči. Otevřeno je od středy do neděle od 9 do 16 hodin.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.