Ve Zlíně jsou jako na jediném místě na Moravě k vidění obrazy Aleny Ladové

Hosty Českého rozhlasu Zlín byli pravnuci Josefa Lady Martin a Viktor Ladovi, aby pozvali na výstavu s názvem Hvězda Aleny Ladové. Přidali i osobní vzpomínky na svou babičku a přečetli dokonce několik úryvků z jejích dopisů.

V březnu 2023 proběhla ve Zlíně výstava obrazů a kreseb Josefa Lady. Na ni teď volně navazuje výstava s názvem Hvězda Aleny Ladové. Stojí za ní syn této malířky a ilustrátorky Josef Lada, který ji připravoval společně se svými syny a tedy vnuky Aleny Ladové Martinem a Viktorem.

Výstava Hvězda Aleny Ladové se konala už loni v Praze, nyní jsou její obrazy k vidění i ve Zlíně, kde Alena Ladová ke konci 2. světové války nalezla útočiště na filmových ateliérech. Obrazy, ilustrace i osobní věci Aleny Ladové budou k vidění v galerii Artrium až do 28. ledna 2024.

Vnuk malířky Martin v rozhovoru prozrazuje, že zlínská výstava bude malinko jiná než ta pražská: „V rámci toho, že prostory jsou v podstatě téměř totožně velké, tak jsme říkali, že bychom tento koncept zanechali. Tady jsme si ale mohli dovolit to, co na Vyšehradě nešlo, a to dát pár obrazů i ven.“

Jeho bratr Viktor doplňuje, co vše je na této výstavě k vidění: „Jedná se o výběr z díla, který obsahuje vlastně více než 100 exponátů. A mimo zimních obrazů a známých pohlednic můžeme vidět i několik prací ilustračních, protože babička byla veřejnosti známá hlavně jako ilustrátorka knih, dále některé osobní věci a fotografie. A takovou třešničkou je určitě obraz jejího otce Josefa Lady, který jí namaloval jako portrét.“

Do jaké míry lze číst z tvorby Aleny Ladové rukopis jejího otce? Co ji pojí právě ke Zlínu? A jaké je to žít s tak slavným příjmením, jako je Lada? I na tyto otázky odpovídali vnuci Aleny Ladové Martin a Viktor. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související