Ve Zlíně jsou k vidění obrazy a kresby Josefa Lady, výstavu zpestřuje promítání archivních dokumentů

Výjimečnou možnost setkání s dílem Josefa Lady nabízí zlínská Galerie Desítka. Největší letošní souborná výstava představuje známé karikatury i reklamní obrazy.

Více než sto obrazů a kreseb Josefa Lady vystavuje zlínská Galerie Desítka. Díla významného českého umělce najdou návštěvníci v desátém patře Obchodního domu ve Zlíně do 30. března denně od 10 do 18 hodin.

Autoři výstavy shromáždili 118 originálů ze soukromých i veřejných sbírek. Mezi nimi jsou jeho známá díla i málo vídané kresby, jako například série reklamních letáků vytvořených pro Pražské vodovody a kanalizace.

Návštěvníci výstavy uvidí i samotného umělce v dobových záznamech promítaných na plátno. 

Josef Lada

Josef Lada

Josef Lada se narodil 17. prosince 1887 v Hrusicích, zamřel 14. prosince 1957 v Praze. Byl předním českým malířem, ilustrátorem, ale také karikaturistou, scénografem a spisovatelem. V dětství Lada přišel o oko, což se mimo jiné projevilo v stylu kreslení. Ačkoli byl Lada malíř samouk, už za svého života patřil mezi velmi uznávané umělce. Celkově namaloval na 15 tisíc kreseb, ilustrací a karikatur. Ladovy obrázky často ozdobily nejen časopisy a převážně dětské knihy, ale objevovaly se i na pohlednicích. V pozdním věku se začal věnovat také olejomalbě na velkém plátně, ale do smrti stihl dokončit jen jeden obraz: rodný dům.

Spustit audio

Související