Vnuk a pravnuci Josefa Lady na besedě prozradili, že výtvarný talent nepodědili

2. březen 2023 14:06

Více než sto obrazů a kreseb Josefa Lady vystavuje zlínská Galerie Desítka. Navštívili ji i potomci malíře.

Na výstavu obrazů Josefa Lady, která do 30. března 2023 probíhá ve Zlíně, přijeli jeho potomci, vnuk Josef se syny Martinem a Viktorem.

Čtěte také

Na besedě s návštěvníky výstavy prozradili, že výtvarný talent nikdo z nich nepodědil. Pravnuci Martin a Viktor nicméně přenesli prezentaci dědečkova díla do 21. století do konce roku 2027, kdy končí na jeho dílo autorská práva. „Samozřejmě si ten konec práv uvědomujeme. A máme v podstatě takový úkol ještě v rámci modernizace dostat co nejvíce motivů a obrazů do elektronické podoby, abychom mohli moderním způsobem dále nabízet obrázky pro užití a vlastně vytvořit takový internetový katalog,“ říká jeden z pravnuků. Díky jejich práci má Josef Lada svůj web i například facebookové stránky, které sleduje 38 tisíc fanoušků.

Ladovy obrazy jsou milované mnoha generacemi pro svou laskavost, vtip a lásku k rodnému kraji, zvláště pak k Hrusicím. Celosvětové renomé mu zajistily ilustrace k Haškovu románu Dobrý voják Švejk. Populární a známé jsou také kresby pro děti a hrdinové, které si Lada původně vymyslel pro své dvě dcery.

Traduje se, že dílo Josefa Lady velmi obdivoval i slavný Pablo Picasso. Vnuk Josef Lada na besedě připustil, že zná hned několik verzí této historky.

Malíř Josef Lada za svého života zřejmě nikdy nebyl ve Zlíně. Útočiště za druhé světové války našla ve zdejších filmových ateliérech na Kudlově jen jeho dcera Alena. Výstava jejich obrazů se ve Zlíně také už chystá.

Spustit audio

Související