Manželé z Uherského Brodu přes čtyřicet let tvoří a sbírají betlémy, mají ho třeba i z gumy na gumování. Jejich expozice dostupná veřejnosti čítá na 150 různých exponátů

5. leden 2024

Manželé Alena a Bohumír Mahdalovi se betlémům věnují od začátku 80. let. Jejich sbírka čítající na 150 všemožných zobrazení narození Ježíška je k dispozici i veřejnosti.

Ačkoliv jihovýchodní Morava nepatří k typicky betlémářským krajům, i zde žijí lidé, kteří kouzlu betlémů zcela propadli a své nadšení šíří dál a dál. Řadí se k nim také manželé Alena a Bohumír Mahdalovi z Uherského Brodu, kteří jich v zadní části svého rodinného domu mají okolo sto padesáti.

Že by sbírání, ale i vytváření nových betlémů mohlo být jejich celoživotním koníčkem, zjistili po své svatbě na začátku 80. let. Jejich vůbec prvním společně vytvořeným betlémem je ten z jednoduché papírové skládanky. Záhy přibývaly další a dnes jsou v jejich sbírce kupříkladu i ty skleněné, porcelánové, z dřevěného jednorázového nádobí, z filcu, ba dokonce i z gumy na gumování.

Každý rok vytvoří přinejmenším jeden až dva nové betlémy, další dostávají darem od známých i návštěvníků. Jejich sbírka je totiž dostupná široké veřejnosti, stačí se pouze v období od září do února telefonicky objednat. Některé své exponáty dokonce propůjčili na velkou výstavu betlémů Svátky betlémské hvězdy v uherskobrodském muzeu Jana Amose Komenského, probíhající do 11. února 2024.

Poslechněte si reportáž redaktorky Českého rozhlasu Zlín Markéty Macháčkové s betlémáři Alenou a Bohumírem Mahdalovými.

Tento článek je součástí seriálu reportáží Českého rozhlasu Zlín KOŘENY. Všechny jeho díly najdete ZDE.

Spustit audio

Související