Manželé Babčanovi byli piloty dopravních letadel, dokonce spolu létali v jedné kabině

Povídání Věry Hotařové s manželi Hanou a Stanislavem Babčanovými, kteří pilotovali dopravní letadla a téměř čtyřicet let žijí spokojeně spolu.

Hana a Stanislav Babčanovi jsou bývalí piloti dopravních letadel. Jejich příběh začal v polovině 80. let minulého století a trvá dodnes. Studovali spolu, založili rodinu, narodily se jim tři děti. Dokonce spolu i pracovali, což u pilotů-manželů rozhodně není zvykem. "Létali jsme spolu v jedné kabině, i když v té době bylo mnoho společností, které to zakazovaly. Naši nadřízení nám to dovolili, ale nepřáli si, abychom to inzerovali,” vzpomíná Hana Babčanová, která s pilotováním velkých strojů začala až po čtyřicítce, ale dříve soutěžila v letecké akrobacii.

„Pro mě to bylo obzvlášť zajímavé a krásné období,” říká Stanislav Babčan a se smíchem dodává: „Jednak proto, že jsme teda létali spolu, a jednak proto, že při přípravě na let mi všichni kapitáni záviděli a trošku se usmívali, protože mi říkali: ‚Tak teďka tě už konečně bude poslouchat.’”

Jak se manželé Babčanovi ocitli ve Velkých Karlovicích? Nejdou si někdy na nervy? Jaké mají mimoletecké záliby? Proč je zaujaly letecké simulátory? A jdou jejich potomci v jejich šlépějích? I o tom si povídali s Věrou Hotařovou v pořadu Naplno.

Spustit audio

Související