Maminka čtyř dětí Zuzana Dospíšilová doputovala na Králíkovi až do Gruzie

31. červenec 2023

Povídání Věry Hotařové se Zuzanou Dospíšilovou z Pravčic na Kroměřížsku, která se po odchodu do důchodu vydala sama na skútru do Turecka a na dobrodružné cestě se dostala až do Gruzie.

NAPLNO s Věrou Hotařovou. To je cyklus rozhovorů s lidmi, kteří si dokáží užívat života i ve zralém věku. Kde berou sílu, chuť, proč to dělají a co jim to přináší? O tom debatuje Věra Hotařová se svými hosty na vlnách Českého rozhlasu Zlín každé poslední pondělí v měsíci.

Zuzana Dospíšilová je původní profesí právnička, od roku 2014 je v penzi neboli na zaslouženém odpočinku. Je maminkou čtyř dětí a nyní už i babičkou. A především je to velký dobrodruh. Paní Dospíšilová ale oponuje a dodává: „S tím ‚velký dobrodruh‘ bych nesouhlasila. Zas až tak velké dobrodružství to nebylo. Čtyři děti, to byla daleko větší práce.“

Nicméně jednoho krásného dne nasedla na svůj skútr a vyrazila do Turecka. To vybrala kvůli jeho historii a geniu loci této země, zejména na místech odlehlých a polozapomenutých. „Ten nápad zrál možná 20 let. To je tak, když v sobě máte nějaké neuspokojené kočovnické pudy,“ říká k nápadu vydat se na několikaměsíční putování.

Na svých cestách ujela přibližně 17,5 tisíc kilometrů a věrným ‚parťákem‘ jí byl Králík, jak říká svému skútru, na kterém cestovala. Proč zrovna Králík? To paní Dospíšilová vysvětluje: „My jsme měli doma králíka, který tak nějak podobně vypadal. A taky si skákal a běhal, kudy chtěl.“ Tento druh stroje zvolila proto, že je maličký, a tedy ideální na cesty po menších silničkách odlehlých krajů.

Do Turecka na svých cestách skutečně dorazila, a byla touto zemí i místními lidmi nadšená. A nejen to, povzbuzována svými dětmi přejela i do Gruzie, která jí nabídla zážitky opravdu netradiční.

Co je potřeba mít s sebou a kolik taková cesta stojí? Kde na svých cestách spala a co zajímavého zažila? A jak ji po návratu doma přivítali? Nejen to se dozvíte v rozhovoru se Zuzanou Dospíšilovou, která jak ke své cestě, tak i k životu přistupuje s humorem a nadhledem. Řídí se výstižným mottem, jež sama vymyslela: „Kdo přesívá plány přes síto rozumu, nezažije žádnou srandu.“

Spustit audio

Související