Spytihněv je mimo jiné i místem dvou technických památek - plavební komory i malé vodní elektrárny

Obec Spytihněv leží na břehu řeky Moravy v údolí Dolnomoravského úvalu, v okrese Zlín. Žije zde přibližně 1 700 obyvatel. Začíná zde umělá část Baťova kanálu.

Spytihněv je na Zlínsku, to většina z vás určitě ví. Možná také tušíte, že se jmenuje po nejstarším synovi knížete Břetislava I. Spytihněvu II. Vlastně se tak nejprve jmenoval zeměpanský hrad, který Břetislav v místě založil. Podle zápisů ve starých kronikách to bylo na začátku 11. století, kdy v bojích porazil Uhry a získal vládu nad územím Moravy. Válkou zničené osady nechal obnovit a taky založil nová opevněná města. Spytihněv byla jedním z nich a stala se velmi významným sídlem. Z její dávné minulosti nezůstalo skoro nic. Město stálo na břehu řeky Moravy. Voda z ní se čas od času vylila a zničila všechno, co jí přišlo do cesty. Na hmatatelný důkaz o dávné existenci města narazili až archeologové, objevili zbytky obranného valu. Při regulačních pracích na Moravě se našly zase pozůstatky základů kostela.

Dnes je Spytihněv známá jako turistické středisko. Tento post získala díky Baťovu kanálu. Unikátní vodní cestu na řece Moravě ve 30. letech minulého století vybudovala firma Baťa. Vedla z Otrokovic do Rohatce a sloužila k přepravě lignitu. Část trasy jde korytem řeky a v místech, kde to šlo, byl vybudovaný kanál. Umělá část vodní cesty začíná právě ve Spytihněvi, je tam i první plavební komora. Z vlastní zkušenosti potvrzuji, že průjezd komorou je velkým zážitkem jak pro pasažéry na lodích, tak i pro diváky.

Plavební komora je jednou z technických památek Spytihněvi. Tou další je malá vodní elektrárna z roku 1951, vybudovaná také na řece Moravě a do třetice je to sto metrů dlouhý a šest metrů široký jezový most. Na něm jsou čtyři věže a v nich zvedací mechanismy pro jezové válce.

Do přístaviště, pokud nepřiplujete lodí, se dostanete autem nebo jako já na kole. Kolem Baťova kanálu a řeky Moravy vede Moravská cyklistická stezka, rovná trasa, tedy nenáročná, ale jízda vyžaduje velkou trpělivost. Je na ní většinou velmi hustý provoz. V takové situaci je lepší jít vedle kola a všímat si okolí. Věřte, že je na co se dívat. Třeba na jezera a slepá ramena Moravy, vodní plochy tam mají celkem 30 hektarů.

autor: Věra Hotařová | zdroj: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související