Hošťálková je ráj pro turisty a také místo tří Marušek - rozhledny, vrcholu i meteostanice

Obec Hošťálková leží v kopcovitém terénu Hostýnských vrchů, v údolí potoka Ratibořky zhruba 10 km západně od Vsetína.

Do Hošťálkové na Vsetínsku vás může přivést i počasí. V předpovědích pro Zlínský kraj už několik let je zapsána zmínka o meteostanici Maruška v Hostýnských vrších. Chtěla jsem vědět, ve které části hostýnského přírodního parku je. Zjistila jsem, že stojí na stejnojmenném vrcholu, a ten patří do katastru obce Hošťálková. Třetí Maruškou na stejném místě je dvoupatrová dřevěná rozhledna. Vrchol hory je v nadmořské výšce 664 m a z Hošťálkové k němu vede turistická stezka. Z centra obce je to necelých pět kilometrů. A jak jinak než do kopce, výškový rozdíl z výchozího bodu až na vrchol Marušky je téměř tři sta metrů.

Na výběr jsou ovšem i jiné trasy. Z Hošťálkové jich vede několik, turistických i cyklistických. V centru vesnice u evangelického kostela je rozcestník a vedle něho přehledná mapa regionu. Podle ní se můžete rozhodnout, do kterého místa se vydáte, a jak náročný úsek si vyberete. Já bych na začátek doporučila procházku po Hošťálkové.

Kdo jsou Valaši a proč Valašsko? Mezi kopci a loukami zjišťujeme vše o zajímavých místech kraje

Dřevěné stavby v muzeu v Rožnově

Hranice Valašska se nedá úplně přesně stanovit. A teorie o masovém příchodů Valachů z Rumunska se nezakládá na historických faktech.

Přímo v centru je hned několik památek. Už jsem se zmínila o evangelickém kostele. V historii Hošťálkové je zmínka o tom, že se v 80. letech 18. století stala centrem boje evangelických Valachů za náboženskou svobodu. Evangelický kostel byl sice postaven až v polovině 19. století, zato se stal dominantou obce. O pár desítek let starší je římskokatolický kostel Povýšení svatého kříže a další významnou architektonickou památkou je budova školy z roku 1769. Hošťálkové nechybí ani zámek. Sídlo v pozdně empírovém stylu si v první polovině 19. století nechal postavit Fridrich Chorinský z Ledské, v té době majitel Hošťálkové. Dnes patří budova obci.

V Hošťálkové je k vidění i typická venkovská usedlost. Roubenka s č. p. 16 je v místní části Hajnušov pod korunami památných stromů známých jako Kachtíkovy lípy.

Hošťálková je jednou z valašských pasekářských osad. První písemná zmínka je z roku 1505, traduje se ale, že byla založena už ve 14. století v době tzv. pasekářské kolonizace. Selské usedlosti jsou dodnes roztroušené po celém katastru obce, některé ve výšce až kolem pěti set metrů nad mořem. Třeba Pivovařiska. Do této lokality zasahuje i část stejnojmenné přírodní památky, kde rostou vzácné druhy rostlin, především orchidejí. Do Hošťálkové na Vsetínsku si můžete zajet v průběhu celého roku a pokaždé vás něco zaujme.

autor: Věra Hotařová | zdroj: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související