Roli Popelky jsem dostala pod stromeček, prozrazuje herečka Eva Hrušková

Hostem Na pohovce Jožky Kubáníka byla herečka Eva Hrušková, která zavzpomínala na roli Popelky a herecké kolegy. Posluchače ale také pustila do svého soukromí.

Eva Hrušková má herectví v genech. Její maminka, tatínek, babička i prababička – všichni se zabývali ochotnickým divadlem. Hned v úvodu rozhovoru prozradila, že své dětství prožila u prababičky v České Skalici, na což má jen ty nejlepší vzpomínky. „Krásně jsme si to spolu užívali. Já jsem bydlela asi 300 m od staré školy, kam chodila Barunka Pánková. Babička mě učila péct, vařit i zavařovat,“ vzpomíná s láskou, která je v jejím hlase jednoznačně slyšet. „A taky mě prababička držela na klíně a zpívala mi písničky, které si pamatuji doteď. A pamatuji si i to, že jsem u nich brečela,“ prozrazuje Eva Hrušková a potvrzuje, že fotku prababičky má dodnes na fotce stále u sebe: v diáři, na pracovním stole i na fotce na stěně.

Čtěte také

Herecká kariéra Evy Hrušky začala v době, kdy jako malá vyhrála konkurz a stala se hvězdou pořadu Hledáme písničky pro děti. Ve svých 17 letech pak ztvárnila roli Popelky. Tu podle svých slov dostala pod stromeček: „To bylo na Vánoce v roce 1968 a tehdy scénáře přicházely poštou. No a tento balíček mi prostě rodiče dali pod stromeček, aniž by tušili, co v tom je.“

A jak vzpomíná na svého tehdejšího prince, kterého hrál Jiří Štědroň? „Byli jsme od sebe o deset let. On byl ženatý a měl dítě. Já jsem v sedmnácti byla nepolíbené děvče. To byl diametrální rozdíl. Takže my jsme skutečně strávili jen ty chvilky na place,“ říká se smíchem.

Svého životního prince se ale dočkala. Považuje za něj svého manžela Jana Přeučila, se kterým se znala ještě před jejich vztahem dlouhá léta, protože s ním a jeho tehdejší manželkou Štěpánkou Haničincovou žili ve stejném domě a dokonce na stejném patře. Byli už tehdy přátelé? K tomu Eva Hrušková říká: „Se Štěpánkou jsme se znaly od mého dětství, tykaly jsme si a byla to taková laskavá sousedka. Měla jsem k ní velikou úctu, ale nebála jsem se jí. U Honzíka to bylo jiné, jeho chování vždy vyžadovalo respekt. My jsme 11 let bydleli ve stejném patře a za celou tu dobu jsme asi jen čtyřikrát jeli spolu výtahem. A to jsme si řekli: Dobrý den. Dobrý den. Máte hodně práce? Ano mám … a už jsme byli dole.“

Ačkoli nyní je velmi šťastná a spokojená, její život nebyl vždy pohádkou. V rozhovoru zavzpomínala i na svého tatínka, který ač byl hodný, vtipný a milující, bohužel byl ve vleku démona alkoholu a předčasně ukončil svůj život. „Když jsem s ním mluvila úplně naposledy, to jsem nevěděla, že je to naposledy. Odjížděla jsem tehdy z České Skalice a on mi řekl: Pamatuj si, že jsem na tebe strašně pyšný. A já jsem si tehdy říkala, proč taková slova,“ vzpomíná Eva Hrušková.

Dožila se milovaná prababička televizních úspěchů Evy Hruškové? Má nějakou radu pro ty, jejichž blízcí propadnou alkoholu? Proč se věnuje loutkoherectví a jakou loutku má nejraději? Poslechněte si rozhovor s vlídnou a usměvavou Evou Hruškovou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související