Předlohou pro fiktivní zapadlou horskou obec Želary jsou ve skutečnosti Moravské Kopanice v Bílých Karpatech. Stejnojmenný film se ale točil na Slovensku

25. červenec 2022

Spisovatelka Květa Legátová, vlastním jménem Věra Hofmanová učila na škole ve Starém Hrozenkově. O místním kraji napsala knihu Jozova Hanule, která se stala předlohou pro film Želary.

Čtěte také

Uprostřed Starého Hrozenkova stojí kostel narození Panny Marie a klikatá cesta, kterou v knize Jozova Hanule popisuje Květa Legátová. Dnes ale tato obec vypadá zcela jinak. Dřevěné nízké osamělé chalupy, jak jsou popisovány v knize, dnes ve Starém Hrozenkově nenajdeme. Podél silnice, která je hlavním tahem na Slovenskou a kterou denně projedou stovky aut a kamionů, je moderní řadová zástavba rodinných domů. 

Atmosféru samot a polosamot z knihy Jozova Hanule a filmu Želary vystihují spíše nedaleké Vápenice, Vyškovec nebo Žítková. I tady se ale život značně změnil.

Novodobí majitelé, zákazy a konec sousedského besedování

Do Moravských Kopanic se v posledních letech stěhují lidé z větších měst. Kupují tu pozemky a staví domy. „Má to destruktivní vliv, že se tady objevily značky jako zákaz vjezdu, soukromý pozemek, nevstupovat – a brány a závory. To tu nikdy nebylo, ani za komunistů,“ popisují starousedlík Josef Bartoš a jeho otec. Lidé z Kopanic si podle nich dříve víc pomáhali, byli pracovitější a víc spolu mluvili.

Oba se shodují, že v knize Jozova Hanule poznali příjmení Juriga, které se tu často vyskytuje.

Když v roce 2003 filmaři podle novely Jozova Hanule natočili film Želary, ve Starém Hrozenkově a okolí vhodné lokality pro natáčení nenašli. Snímek proto natočili ve skanzenu na slovenské Oravě.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související