Nejenom bohyně, ale i skály z doby ledové, hluboké lesy a Horenka Chabová. To je magická Žítková

11. březen 2019

V Žítkové je mimo jiné Skaličí se spoustou skal a obrovských kamenů. Je to pozůstatek doby ledové.

Na svoji první návštěvu Žítkové určitě nezapomenu. Tamní příroda, to jsou stráně, lesy nebo cestičky na okraji Bílých Karpat, mě nejdříve okouzlila a pak si se mnou pohrávala.

Adresa Vyškovec. V horské vesničce v Bílých Karpatech se žije jinak

Vyškovec

Vesnice se rozkládá na sedmi stech hektarech poblíž slovenských hranic. Jde o asi padesátku samot a rekreačních objektů.

V některých místech mě nabila energií a o kousek dál mi ji zase vzala, až na mě padla tíseň. Nikdy předtím jsem nic podobného nezažila, a proto jsem se se svými pocity svěřila velké žítkovské patriotce, paní Evženii Hillerové. V Žítkové je až na pár let celý život a zná tam každý kousek přírody. Třeba o lokalitě, v níž mi bylo všelijak, mi řekla, že se jmenuje Bedové.

To je kopec na hranici se Slovenskem a jsou na něm zbytky opevnění, takzvané šance, ze 17. století. Bylo postavené v době nájezdů Bočkajovců a údajně tam padli všichni obránci Kopanic. To je stinná stránka historie tohoto místa.

Zato vycházka po hřebenové trase na Bedovém podle paní Hillerové nabízí úžasné výhledy do okolí. Na pravé straně jsou vidět strmé svahy Vyškovce, a když se už smráká tak i světýlka domů, které jsou roztroušené po celé ploše ve velkých vzdálenostech od sebe.

Na levé straně už jsou slovenské hory a nejvíc padne do oka Chabová. „Chabová, Chabová, zbojnická komora.“ Zpívá se o ní v jedné lidové písničce. No a v té zbojnické komoře jsou vysoké stromy, hluboké strže, potůčky i útulná zákoutí. Horenka Chabová, jak se jí také říká, je v nadmořské výšce 751 m a je viditelná skoro ze všech koutů Kopanic. Naopak z Chabové máte zase jako na dlani Žítkovou.

V Žítkové je mimo jiné Skaličí se spoustou skal a obrovských kamenů. Je to pozůstatek doby ledové. Cestičky, které tam jsou, vás zavedou třeba k obrovskému balvanu s jeskyňkou asi metr šedesát vysokou nebo k malému vodopádu. Tedy pokud se dá říct, že dvou až třímetrový spád vody je malý.  

Asi čekáte ještě zmínku o bohyních, které Žítkovou proslavily. Podle paní Hillerové mohou o bohyních mluvit jen ti, kteří o nich nic nevědí, a ti kteří vědí, nesmí říkat vůbec nic.

Výhled ze Žítkové na Slovensko

 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.