Obec, které sluší větrolamy. Suchá Loz má i studánku v pařezu

Vesnice je na dosah Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a na polích, která jsou ještě v předhůří Karpat.

V Suché Lozi mě ohromila budova kostela sv. Ludmily a množství větrolamů, které jsou vysázené po celém katastru obce. Při jarních jižních větrech hrozí eroze půdy, jinak řečeno její znehodnocení, a tomu právě zabraňují větrolamy.

Suchá Loz je dokonce na seznamu míst s největší větrnou erozí v republice. Větrolamy jsou v této krajině nezbytné a podle mého laického názoru jí dokonce i sluší. A teď zpátky do vesnice ke kostelu sv. Ludmily.

Unikátní dominanta, jinak se kostel v Suché Lozi nazvat nedá. Představte si dvacet metrů širokou, dvacet metrů dlouhou a devatenáct metrů vysokou budovu se čtyřicetimetrovou věží, do které se vejde přibližně čtyři sta lidí. Mezi běžnými rodinnými domy působí skutečně giganticky.

Navíc má zářivě bílou fasádu, takže dojem mohutnosti je tím ještě výraznější. Přesto je to ale velice zajímavá, moderní a elegantní stavba. Budovala se v 90. letech minulého století. V historii obce je to první kostel, před tím byly v Suché Lozi jenom kapličky.

O výstavbě vlastního kostela věřící uvažovali na konci čtyřicátých a pak ještě šedesátých let minulého století. Tehdejší doba církevním aktivitám nepřála, tak zůstalo jenom u plánů. Situace se změnila až po roce 1989. To se pak sen rychle měnil ve skutečnost. Na začátku akce byl dokonce papež Jan Pavel II. Při návštěvě Velehradu v roce 1990 posvětil základní kámen budoucího kostela. Stavět se začalo v roce 1994 a za pět let byl kostel hotový a vysvěcený.

V Suché Lozi je ještě jedno zajímavé a vyhledávané místo. Říká se mu kadub nebo taky kadlub a je to název pro studánku v pařezu. Určitě už jste slyšeli o sucholožském pramenu lithiové kyselky známé jako Loza nebo Slatina.

Existoval už na konci 16. století. Poprvé se o něm zmínil brněnský lékař a fyzik Tomáš Jodrán z Klausenburku, minerálka byla podle něho léčivá. Pramen je poblíž tamního hřiště. Vyvěrá pod úrovní terénu, proto ho chrání dřevěný altán. Kyselka je prý lahodná a osvěžující, to nemůžu potvrdit, zatím jsem ji neochutnala.

Spustit audio

Související