Vypadá jako spadlá z nebe. Kazatelna je jeden z největších skalních útvarů v Chřibech

Skála Kazatelna je na strategicky dobrém místě, proto se z ní stala i turisty oblíbená vyhlídka. Když opatrně vystoupáte asi 14 schodů, okolní krajinu budete mít jako na dlani.

„Kazatelna? To je velice neobvyklá a zároveň jedna z nejhezčích skal v Chřibech, určitě se k ní běžte podívat.“ Takové doporučení jsem dostala, když jsem se ptala, jaké přírodní památky v Chřibech bych měla ještě vidět a zda by to mohla být i skála Kazatelna.

Byla jsem právě na prohlídce zříceniny hradu Cimburk a měla jsem chuť poznat i další místa hor, o kterých se říká, že jsou plné záhad a mýtů. Pro jistotu jsem ale na žádné báchorky nemyslela, protože v lese někdy mívám zvláštní pocit napětí.

Sklepní příšera sedící na hrnci plném zlaťáků. Hrad Cimburk zachránilo nadšení dobrovolníků

Hrad Cimburk

Cimburk byl jedním z nejmohutnějších hradů na Moravě. Poznáte to, když se ocitnete mezi zbytky zdí, které z něho zůstaly.

Z Cimburku je to ke Kazatelně kousek, odhadem necelé dva kilometry, ale do kopce. Skála je přibližně o 120 m výš než Cimburk, podle údajů na informační tabuli je v nadmořské výšce 542 metrů. Vede k ní turistická stezka. Je to příjemná procházka, a pokud netušíte, co máte očekávat v jejím cíli, budete hodně překvapeni.

Já jsem byla, když jsem tu obří skalnatou masu uviděla před sebou. Měla jsem pocit, že spadla z nebe a zabodla se do země, doslova z ní trčí. Je prý osm metrů vysoká. A skutečně vypadá jako kazatelna. Vrchol připomíná plošinu s ochozem a vedou k němu schody. Ty ale nejsou dílem přírody.

Podle pověsti je do skály vytesali lidé snad ve středověku. Jedna z legend taky říká, že v 9. století na skále kázali slovanští věrozvěsti Cyril a Metoděj nebo jenom biskup Metoděj a ve 14. století augustiniánští mnichové z kláštera sv. Klimenta. Jak to skutečně bylo, to už nezjistíme, zato podle věrohodných záznamů víme, že Kazatelna je jedním z největších skalních útvarů v Chřibech. Od roku 1967 je dokonce přírodní památkou. O pár let později se na vrcholu skály objevil dvouramenný kříž a je na ní dodnes.

Skála Kazatelna je na strategicky dobrém místě, proto se z ní stala i turisty oblíbená vyhlídka. Když opatrně vystoupáte asi 14 schodů, okolní krajinu budete mít jako na dlani. Dohlédnete na nedaleký Cimburk, na protější hřeben Chřibů nebo na koryčanskou přehradu.

A ještě něco vám prozradím. Počítejte s tím, že se do Chřibů ještě vrátíte. Bylo by škoda nepoznat i další krásná a záhadná místa tohoto mýtického pohoří.

Kazatelna v roce 1938
Spustit audio

Související