Na pohovce Jožky Kubáníka: O audioknihách

V sobotu 29. října jsme si povídali o audioknihách a na rozhlasovou Pohovku usedli herec Pavel Hromádka a režisérka Helena Rytířová.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O audioknihách

Tak se nám tady všude kolem nás zase rozbíhá covid a mně se vybavily vzpomínky na tu úplně první vlnu, kdy jsme nikdo nevěděli, co se to vlastně děje a seděli jsme doma. Jak jste ten čas trávili? Někdo sledoval televizi, jiný pletl ponožky, další si četl. A já jsem si četl nahlas. Mám totiž kamarádku, která přišla s nápadem, abych jí přečetl Malého prince, a tak jsem si zapnul na mobilu nahrávání a četl ta krásná slova, které si pak ona doma pouštěla a měla z nich radost.

Teď se přenesu do letošního léta, kdy ke mně přistoupila cizí paní a zeptala se mě, jestli bych chtěl natočit audioknihu. A já na to, že chtěl a myslel jsem si, že vytáhne z tašky nějaké své neobjevené dílo a já se do něj pustím, ale ona se jen usmála, že mi drží palce a až se to stane, ráda si je poslechne a odešla.

Ale asi si téhle konverzace všimnul Vesmír, protože za dva dny mi přišla nabídka z jistého nakladatelství, zda bych chtěl jednu krásnou knihu namluvit. A mně se zatočila hlava, protože jsem věděl, že namlouvání audioknih je úžasná věc, zvláště, když jsou to knihy silné, dojemné a zároveň vtipné, jako ta, která ke mně přišla. A pak mi nakladatel knihu poslal v elektronické podobě a já jsem si ji vytisknul a doma jsem si ji četl nahlas, dělal si do ní poznámky, abych byl ve studiu, až dojde k samotnému natáčení, připravený.

K tomu před několika dny došlo a já jsem se ocitl v místech, na kterých přede mnou seděly takové legendy jako Jiří Lábus, Marek Eben, Petr Nárožný a další a kde nahrávaly svá CD hvězdy jako Václav Neckář, Lenka Filipová a další a začal knihu číst a jsem z toho všeho dodnes u vytržení, protože něco tak úžasného jsem doposud neznal, zvláště pod vedením dámy, která to umí jako málokdo.

Pak jsem se potkal s kamarádkou, které jsem poslal před časem Malého prince a všechno jí vyprávěl a ona měla spousty otázek a mě napadlo, že je to vlastně zajímavé téma na moji rozhlasovou Pohovku, a tak jsem ji připravil. Koho jsem si na ni pozval? Mým prvním hostem bude herec Slováckého divadla Pavel Hromádka, který má na svém kontě díky krásnému hlasu hned několik audioknih a prozradí nám, jak vypadá jeho herecká příprava a po něm přivítám paní Helenu Rytířovou. Mnozí ji možná znáte jako manželku herce Petra Čepka či textaře Zdeňka Rytíře, další víte, že napsala několik kuchařek a románů, ale ona je i jednou z našich nejlepších a nejvyhledávanějších režisérek audioknih a ta nám o těch krásných chvílích, kdy si pustíte příběhy namluvené šikovnými herci, určitě povypráví spoustu zajímavého.

K poslechu Vás srdečně zve Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související