Herec Pavel Hromádka prozrazuje o audioknihách: Hodinová povídka vzniká i tři hodiny

Herec Slováckého divadla Pavel Hromádka je obdivovaným představitelem tragikomických postav, diváci jej znají například z Čechovových Tří sester. Je také vyhledávaným muzikálovým hercem a září například v rockové opeře Jesus Christ Superstar. Své umění dokazuje i před mikrofonem, protože je vyhledávaným interpretem audioknih. A právě o nich si na rozhlasové Pohovce povídal s Jožkou Kubáníkem.

„Už jako kluk jsem si pomyslel, jak by to bylo krásné, kdybych se mohl živit čtením knížek nahlas,” prozrazuje Pavel Hromádka hned v úvodu rozhovoru a dovoluje nahlédnout i do své osobní umělecké kuchyně. „Natáčení audioknih není snadné. Je to jako když čteš dítěti večer před spaním a zároveň si musíš představovat posluchače, který při natáčení není.”

Jak dlouho dopředu před natáčením si knihu Pavel Hromádka připravuje? „Přiznávám se, že se málokdy na přípravu podívám. Zjistil jsem totiž, že můj projev je lepší, když k němu přistupuju nepopsaný. Protože jak se v textu nově vyznávám já sám, tak se postupně se vyznávají i posluchači. Když jsem se připravil, tak jsem mluvil moc rychle, protože jsem už věděl, o co v textu jde. Nebylo to bezprostřední, spontánní,” vypráví interpret několika knih a mnoha dalších stovek textů načtených i pro Český rozhlas.

„Hodinová povídka vzniká i tři hodiny,” odpovídá na otázku, kolik času před mikrofonem stráví. Poslouchá je potom?  „Své nahrávky si občas poslechnu, zajímá mě, jak vypadá výsledek s hudbou,” říká s tím, že obdivuje staré rozhlasové nahrávky herců jako Eduard Cupák, Karel Höger a další. „Byl to lahodný projev.” Pavel Hromádka ale také prozradil své sny, které by si před mikrofonem rád splnil. „Zabývám se myšlenkou sáhnout po starších textech. Nikdo nevíme, co třeba Masaryk vlastně napsal. A kromě toho bych rád načetl Bibli, zbavil ji patosu a možná opatřil i vlastními komentáři,” uzavírá.

Hereckého kolegu Pavla Hromádku znám jako nebývale přemýšlivého, důsledného a poctivého herce, který je schopný dlouhé desítky minut diskutovat s režisérem a pak si mnohokrát zkoušet, jaká cesta k výsledku je ta nejlepší. A stejně tak přistupuje i k načítání audioknih a na výsledku je to vždycky znát.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související