Režisérka audioknih Helena Rytířová říká: Mikrofon odhalí úplně všechno včetně kručení břicha

Hostem pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka byla spisovatelka a režisérka audioknih Helena Rytířová. 

Jméno Heleny Rytířové znají milovníci slavných textů Marty Kubišové, Václava Neckáře, Hany Hegerové a dalších, jelikož je napsal manžel Zdeněk Rytíř. Ale šarmantní dáma vládne češtinou neméně dobře. Je totiž autorkou tří románů a věnuje se režírování audioknih, jejímiž interprety jsou takové osobnosti jako Pavel Soukup, Petr Nárožný, Martin Stránský a mnozí další. Jaké to je být u vzniku audioknih? Helena Rytířová o tom všem mluvila v rozhovoru s Jožkou Kubáníkem.

Hned v úvodu sympatická režisérka prozradila, že to byl její manžel Zdeněk Rytíř, který doma vybudoval studio, v němž se scházely ty největší osobnosti naší populární hudby a odtud byl přes režii dabingu jen krůček k režírování audioknih. „Je to ale nesmírně těžká disciplína. Herci musí sedět nehnutě stále ve stejné vzdálenosti od mikrofonu, nesmí šustit papíry, musí správně dýchat a věty musí být srozumitelné. A to nemluvím o tom, že mikrofon odhalí úplně všechno včetně kručení břicha,” směje se Helena Rytířová.

Zároveň se zamýšlí nad rozdíly mezi dnešní a starší generací herců. „Mám pocit, že ke správné češtině nejsou na školách dnešní mladí herci dobře vedení. A ty velké herecké osobnosti? Jsou spolehlivé, připravené, knihu znají a dělají si značky. Třeba si před začátek věty napíší otazník, aby nemodulovaly hlas až na jejím konci,” prozrazuje něco ze zákulisí. „Velcí herci jsou zkrátka ukáznění a je radost s nimi spolupracovat,” říká s respektem.

A jak přesně vypadá práce režisérky audioknih? „Nejdůležitější je vybrat správného interpreta, k tomu mě často vede intuice poté, co si knihu přečtu a pak bedlivě hlídám každé slovo, intonaci a někdy si dovolím i poradit,” vyjmenovává  s pokorou Helena Rytířová a prozrazuje v rozhovoru i které české autory má nejradši a jaké tituly v jejím nahrávacím studiu právě vznikají.

Setkat se při práci s paní Helenou Rytířovou je obrovská radost. Když jsem měl to štěstí, tak jsem hned věděl, že ji musím poprosit o rozhovor, protože nikdo jiný neumí o knihách, hercích a zákulisí vzniku audioknih mluvit s takovou chutí, jako ona.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související