Houslista Pavel Šporcl s úsměvem vzpomíná: Když jsme cvičili s maminkou na housle, tatínek opouštěl byt

Hostem pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka byl houslista Pavel Šporcl, jehož hru obdivují posluchači na celém světě. Mnoho lidí si ho vybaví v šátku s modrými houslemi.

Navzdory světovému renomé a brilantní technice hry na housle je Pavel Šporcl úplně normální člověk. Rád si povídá a setkává se se svými fanoušky, miluje dobré víno, sushi, také velmi rád peče, třeba chleba a velikonoční mazance. Kromě toho je i učitelem, skladatelem a popularizátorem klasické hudby a i o tom se přesvědčil Jožka Kubáník, který známého houslistu hostil na své rozhlasové Pohovce.

Tam Pavel Šporcl prozradil spousty zajímavostí ze svého života s tím, že zásadní roli v jeho profesní cestě sehrála maminka, která s ním na housle cvičila. „Bylo to ale jen chvíli, než jsem ji po pár týdnech předběhl,” směje se oblíbený houslista. Kromě toho ale třeba při vzpomínce na maminčin dohled přiznal s úsměvem: „Když jsme cvičili s maminkou na housle, tatínek opouštěl byt.”

Z Pavla Šporcla se ale stal mistr, jehož hru obdivují posluchači na celém světě v takových hudebních síních, jako je Suntory Hall v Tokiu, Alte Oper ve Frankfurtu či Walt Disney Hall v Los Angeles. V únoru 2016 s velkým úspěchem debutoval v proslulé Carnegie Hall v New Yorku, několikrát též vyprodal legendární pražskou Lucernu. Vystoupil na nejvýznamnějších světových hudebních festivalech.

Daří se mu i díky marketingové šikovnosti, když na sebe upozorňoval se šátkem na hlavě, nebo dnes už známými modrými houslemi. „Na šátek si někteří lidé nezvykli a říkali, že degraduju klasickou hudbu,” vzpomíná s nadhledem Pavel Šporcl na rozhlasové pohovce a s chutí vypráví i o novém CD a originálním koncertním turné.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Pavel Šporcl je vynikajícím hudebníkem, ale kdo by si myslel, že ničím jiným než hudbou nežije, mýlil by se. Když jsme se druhý den po našem rozhovoru sešli u kávy v jedné uherskohradišťské kavárně, zajímal se o všechno - o kulturu, o politiku, o sociální sítě a působil jako starý dobrý známý. Zkrátka úplně normální člověk.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související