Kamenné bloky, jakoby rozházené na svazích a v lesích. Unikátem Javorníků jsou Pulčínské skály

Hřebenová trasa Javorníků poskytuje velmi krásné výhledy na Vsetínské vrchy, na Moravskoslezské Beskydy, ale také na jih na Slovensko.

Na Javorníky jezdí turisté, cyklisté, lyžaři, prostě obdivovatelé krásné valašské přírody. Pohoří je v okrese Vsetín na hranici se Slovenskem. Táhne se od Lyského průsmyku u obce Střelná až po Makovský průsmyk ve Velkých Karlovicích, to je asi 30 km.

Větší část Javorníků je ale na slovenské straně. Když jsem byla hodně malá, jezdili jsme lyžovat jenom na Javorníky a já jsem si myslela, že jsou to jediné hory u nás, a vedou přes celou republiku. Od krásné představy jsem upustila, protože jsem se dozvěděla pravdu. Nakonec jsem byla ráda, že je naše země tak rozmanitá. I ten malý kousek Javorníků, který nám po rozdělení republiky zůstal, má nespočet zajímavých míst.

Javorníky na české straně, tedy ve Zlínském kraji, jsou součástí CHKO Beskydy, takže v nich žijí vlci, rysi a občas pobude také medvěd. Nejvyšším místem je Malý Javorník, jeho vrchol je 1019 m n. m. Na celém území je pak řada malých přírodních rezervací. Vznikly na ochranu ojedinělých rostlin a živočichů.

Čtěte také

Nejvýznamnější jsou podle přírodovědců Galovské lúky pod horou Hrachovec u obce Huslenky. Roste na nich velké množství vzácných orchidejí, ale i jiné horské květiny. Nedaleko Huslenek je ještě památka Uherská, ta je zase známá typickou valašskou jalovcovou pastvinou.

Daří se tam i léčivce kociánek dvoudomý, orchidejím a mnoha dalším rostlinným druhům. V několika přírodních rezervacích jsou zbytky jedlobukových pralesovitých porostů. V kopcích jsou prameny studánek, skály. Seznam všech jedinečných úkazů, rostlin a živočichů je hodně dlouhý. Výlet do těchto končin ve správném ročním období je neobyčejným zážitkem.

Javorníky jsou protkané sítí turistických a cyklistických stezek, v zimě i běžkařských. Barevné značení mně připomnělo lidovou výšivku. Na mapě vytváří zajímavé ornamenty, místy i hodně vlnité. Vyznačené cesty kopírují členitý terén, tak to ani jinak nemůže být.

Některé trasy jsou spíš pro příznivce adrenalinových výkonů, tedy pokud je chtějí zdolat na kole. Pěšky se dá dojít skoro všude a vidět i jiné krásy, nejenom ty přírodní. V Javorníkách jsou malebné lidové stavby nebo kapličky a boží muka, často jsou přímo na hřebeni hor.

Unikátem Javorníků jsou známé Pulčínské skály. Kamenné bloky, jakoby rozházené na svazích a v lesích Pulčínské hornatiny, tvoří největší pískovcové skalní město v moravské části Karpat. To už je téma na další díl seriálu Mezi kopci a loukami Zlínského kraje.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Spustit audio

Související