Jsme uprostřed revoluce, šli jsme do davu s demonstranty, hlásí z Chartúmu Expedice Z101

22. říjen 2021

Expedice Z101, která jede po stopách cestovatelských legend Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, se aktuálně nalézá v Súdánu. Přijela sem zrovna v době, kdy proběhl pokus o státní převrat a lidé vycházejí do ulic. Jejich zážitky, dojmy a postřehy nabízíme v reportáži, textu i na fotografiích.

Komenář Lindy Piknerové a Tomáše Vaňourka z Expedice Z101 k vývoji situace v Súdánu:

Čtěte také

„V Súdánu v roce 2019 padnul režim prezidenta  generála Umara Bašíra, který byl u moci několik desítek let a který vehnal zemi do mezinárodní izolace (mimo jiné - Súdán byl na americkém seznamu zemí podporujících terorismus). Po pádu režimu se k moci dostala prozatímní vláda, která je složená napůl s civilistů a napůl z armády, přičemž na přelomu září a října 2021, kdy jsme s Expedicí Z101 přijeli do Súdánu i my, v zemi proběhl pokus o puč vedený příznivci starých pořádků. Nyní v zemi probíhají demonstrace, z nichž ta dnešní byla na podporu civilní správy a civilního směřování země. Lidé provolávali hesla na podporu demokracie a uspořádání voleb, které prozatímní vláda má v plánu realizovat. 

Čtěte také

Demonstrace byla velmi pokojná a mírumilovná, účastnil se ji k našemu překvapení velký počet žen, které u sebe měly v řadě případů i své děti. Několik hodin byly hlavní chartúmské ulice zaplněny lidmi provolávajícími hesla, kterými se snažili dát najevo svůj nesouhlas s aktivitami armády a dávali najevo svůj zájem o demokratické směřování země. 

Konečně jak nám sdělilo několik známých, které tady už máme - Súdánci milují demokracii, ačkoliv si ji příliš v moderních dějinách země neužili. 

Jsme uprostřed vřavy, jediný bílý člověk, kterého Tomáš viděl, utíkal se schovat nějak pryč :-) a my vytrvali 4 hodiny v centru veškerého dění.“

Díky tedy členům Expedice Z101 za možnost sdílení autentických zážitků, které zaznamenali nejen v další reportáži, ale i na fotografiích a ve videu.

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na https://rozhl.as/ExpediceZ101.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.