Expedice Z101 uvízla za dramatických okolností v Chartúmu, další cesta Súdánem je nejistá

8. říjen 2021

Na svém putování po stopách pánů Zikmunda a Hanzelky se Expedice Z101 dostala do súdánského Chartúmu. Situace v tomto městě je ale složitá, takže není jasné, jak bude jejich cesta pokračovat.

Súdán přivítal cestovatele Expedice Z101 střelbou, protože tu proběhl neúspěšný pokus o převrat. V Chartúmu byli Tomáš a Linda svědky přestřelky, při které zemřeli dva lidé. Ačkoli vláda slíbila, že situaci rychle vyřeší, povolala údajně i tanky a dál se střílí.

Další zprávy z jejich pobytu v tomto městě popisuje v reportáži nejen Tomáš Vaňourek, ale i jeho ‚parťačka‘, koordinátorka expedice Linda Piknerová. Jako politoložka a afrikanistka přidává i širší kontext pohledu na současnou situaci v Súdánu.

Přidáváme nejen pozdrav obou cestovatelů posluchačům Českého rozhlasu, ale i pár postřehů z Chartúmu, které nám členové expedice pravidelně zasílají:

„Byli jsme se podívat na ženské univerzitě, jediné svého druhu v Súdánu, kde byli i Hanzelka a Zikmund. Tehdy to byla běžná škola, nikoliv ženská. Právě tady jsme udělali další srovnávací fotky. V zemi je oficiálně 40% negramotnost, reálně je ale vyšší. Platí, že víc nevzdělané jsou ženy. Ve venkovských oblastech je pořád normální rodit od šestnácti let a mít aspoň čtyři děti. 

Letiště, u kterého bydlíme, už funguje. Večer zpravidla nejde elektřina, což znamená, že nefunguje klimatizace. To při večerních teplotách mezi 33 až 36 stupňů dělá z pobytu v uzavřených prostorách peklo. Na druhou stranu - Súdánci jsou úžasní a jejich vřelost, úsměvy a dobrá nálada jsou něčím, co už teď máme v srdci na celý život.“

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na https://rozhl.as/ExpediceZ101.

Spustit audio

Související