Jednou z posledních egyptských zastávek Expedice Z101 bylo Údolí králů

17. září 2021

Cestovatelé z Expedice Z101 se ve 42 stupních Celsia, které právě v Egyptě panují, přesunuli do legendárního Luxoru a do Údolí králů. I tam je jedním z jejich hlavních úkolů po 74 letech od návštěvy pánů Hanzelky a Zikmunda zjistit, jak se toto místo změnilo a pořídit srovnávací fotografie.

Mimo reportáže posílají Tomáš Vaňourek s Lindou Piknerovou do Českého rozhlasu i podrobnosti a dojmy z cest. Konkrétně v Údolí králů si prý ‚užívají‘ zdejší teploty. „V noci se teplota pohybuje kolem 30, takže pravidelné výpadky elektřiny, kvůli kterým se zastavuje klimatizace, činí pobyt skutečně propoceným. Navíc odmítáme popojíždět od prodejen lístků k jednotlivým místům vláčkem, a tak se několikadenní zastávka v horním Egyptě stává také procházkou mezi místy, které jsou turisticky vyhledávané již mnoho set let,“ uvádí doslova Linda Piknerová.

Expedice Z101, Egypt, Údolí králů, Chrám bohyně Hatšepsut, příprava cestovatele Tomáše Vaňourka na reportáže pro Český rozhlas Zlín

Expedice tráví hodiny hledáním míst z fotografií starých 74 let, přičemž druhý návštěvní den skončil v 16:50 zásahem strážníků, kteří šli pro Tomáše, který si dovolil deset minut před zavíranou ještě fotit. Protože dochvilnost je výsadou králů, je třeba prý nejpozději v 17 za jedinými dvěma návštěvníky zamknout.

Expedice Z101, Egypt, Údolí králů,  cestovatel Tomáš Vaňourek s archeologem, který rekonstruuje hyeroglyf

Ceny v blízkosti areálu jsou podle cestovatelů skutečně turistické. A tak zatímco za dvoulitrovou vodu v běžném obchodě zaplatíte cca 5 egyptských liber, u vstupu do Údolí králů to je už 25 liber. „Káva a dvě koly vyjdou na 150 egyptských liber a člověk má pocit, že se ocitl na Karlštejně,“ dodává s humorným nadhledem Linda.

V reportáži se tentokrát dozvíte něco o historii a současnosti památek v Území králů.

Údolí králů na západním břehu Nilu oproti starověkému Wésetu, dnešnímu Luxoru, kde se nechávali pohřbívat faraoni Nové říše a kde je také proslulá Tutanchámonova hrobka.

Údolí králů

Na západ od egyptského Luxoru se rozkládá území takzvaného Údolí králů, posvátného místa, které patří zaslouženému a věčnému odpočinku starověkých egyptských panovníků. Jde tedy o pohřebiště, a to těch nejvýznamnějších osobností tehdejší společnosti, tj. faraonů a aristokracie.

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na https://rozhl.as/ExpediceZ101.

Spustit audio

Související