Expedice Z101 zažila v Súdánu propojení s minulostí i další neuvěřitelnou náhodu

29. leden 2022

Další reportáž z Expedice Z101 přinesla jedno neuvěřitelné propojení s první cestou Hanzelky a Zikmunda, které se rovná téměř zázraku. A zažijete společně s Tomášem Vaňourkem také velmi překvapivé setkání.

Čtěte také

Na svém putování Afrikou po stopách pánů Hanzelky a Zikmunda se aktuálně cestovatel Tomáš Vaňourek nachází nedobrovolně v Súdánu. Ale i tam si to na své vynucené přestávce užívá, a to nejen průběhem tamní „zimy“. Zažil tu v krátkém sledu i dvě neuvěřitelné náhody. 

Opět budeme citovat z cestovatelského deníku Expedice Z101: „Tomovi se podařilo najít na trhu v Omdurmanu příbuzné kluka, kterého v roce 1947 vyfotili pánové Hanzelka a Zikmund, jak tam dělá sošku slona. Oni jeho jméno neznali, ale Tom našel příbuzné, našel dokonce i ten stoleček, na kterém se pořád vyřezává a jeho fotku, kterou mají rodinní příslušníci v rámečku vystavenou.

Chlapec vyřezávající sošku se slonoviny - fotografie z roku 1947 z cest Hanzelky a Zikmunda

V pátek se v Súdánu vyjímečně neprotestuje, takže Tomáš vyrazil na ikonické místo v Omdurmanu, kterým je tržnice. Je to skutečně specifické místo, na kterém zažijete Súdán doslova na vlastní kůži. Tomáš měl doprovod našeho kamaráda Mohameda a jeho dvou dětí, což výrazně pomohlo k tomu, aby se podařilo najít příbuzné toho kluka. Je to neuvěřitelné, protože vlastně všechno se změnilo, ale místní to jsou schopni i tak pomocí fotek v mobilu najít. Klíčovým orientačním bodem byly mj. fotky Hanzelky a Zikmunda, které zachycovaly filiálky firmy Baťa, které tam v roce 1947 byly. A opět se podařilo je najít a zorientovat se. Podařilo se tak najít a setkat se s příbuznými kluka, jehož jméno sami Hanzelka ani Zikmund neznali.“

K těmto zážitkům dodal Tomáš samozřejmě i fotodokumentaci, kterou nabízíme i vám:

A jaká je ta druhá náhoda? Dozvíte se v další z reportáží.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.