Expedici Z101 se nedaří dostat se ze Súdánu, hraniční přechod zmizel

7. leden 2022

Už už to vypadalo, že se na Expedici Z101 usměje s příchodem nového roku štěstí. Ovšem v okamžiku, kdy byl odjezd ze Súdánu administrativně připraven, vzepřely se přírodní živly.

Tomáš Vaňourek se vzdálenou podporou Lindy Piknerové dokázal v obtížné situaci zorganizovat odjezd s Georgem ze Súdánu do Jižního Súdánu. Ovšem i tentokrát zasáhla vyšší moc a smůla se Expedici Z101 stále lepí na paty.

Čtěte také

Staronový premiér Súdánu Hamdok rezignoval, země e ocitá na pokraji občanské války, ulice jsou plné odpadků, roste napětí ve společnosti a objevuje se nervozita. Jižní Súdán, kam mají cestovatelé z Expedice Z101 namířeno, je místem, kde je mezi lidmi rozšířeno nejvíce zbraní. Ambasáda je prý nicméně připravena vízum udělit bez problémů, ovšem problém nastal v tom, že cestu spláchla voda. Přejezd do Jižního Súdánu se tak zadrhnul na povodních, které způsobily, že hraniční přechod zmizel. Zmizely i místní krávy a místo nich se na polích objevily ryby, z pasáčků tak jsou rybáři. A protože v regionu panují mizerné hygienické podmínky, výsledkem je šíření nejrůznějších nemocí, které roznáší hmyz.

To je opravdu smolný start Expedice Z101 do nového roku 2022, zvlášť když ještě dorazila zpráva o smrti Karla Lopraise. Nicméně posádka Expedice Z101 nic nevzdává a připravuje další plány.

Držte jim palce a poslechněte si další z reportáží, ve které vše uslyšíte přímo z úst cestovatele Tomáše Vaňourka.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související