Velbloudí trh v Súdánu je podle Expedice Z101 místo, kde se zastavil čas

19. listopad 2021

Expedice Z101 mimo jiné zkoumá, jak se proměnila Afrika od dob, kdy jí před sedmdesáti čtyřmi lety projížděli Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund. V reportáži se dozvíte, že se stále najdou místa a činnosti, které by slavní cestovatelé objevili i dnes téměř beze změny.

Jedním z velkých a skutečně autentických zážitků byl pro Expedici Z101 velbloudí trh v Omdurmanu. Od doby cesty pánů Hanzelky a Zikmunda se prakticky nezměnil. Trh se nachází za městem, uprostřed ničeho, přičemž velbloudi, kteří jsou zde prodávání, jsou z celého Súdánu - od Dárfúru před Kordofan. Další podobný trh je až v Egyptě, což je několik tisíc kilometrů daleko. Na rovné ploše je k vidění nepřeberné množství těchto zvířat, od mláďat až po dospělé kusy, které si místní kupují a odváží na korbách svých aut domů.

Súdán 2021, na velbloudím trhu

Po cestě zpět do Chartúmu se Expedice Z101 rozhodla zastavit v hotelu Grand na vodu, protože pivo v Súdánu k dostání není. Místo nebylo vybráno náhodně. Právě v tomto hotelu byli ubytování pánové Hanzelka a Zikmund před 74 lety. Jak se toto místo změnilo? I to je součástí aktuální reportáže Expedice Z101.

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na https://rozhl.as/ExpediceZ101.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.