Expedice Z101 hledá cestu z rozbouřeného Súdánu, tam už není snadné sehnat ani základní zboží

12. listopad 2021

Tomáš Vaňourek hledá se vzdálenou podporou Lindy Piknerové cestu, jak znovu rozpohybovat Expedici Z101. Ta uvízla v Súdánu.

Zatímco Lindě Piknerové se podařilo se v pořádku dostat do České republiky, pro Tomáše Vaňourka s Georgem pokračuje další dobrodružství s Súdánu.

Expedice aktuálně řeší, kterou z variant přesunu dál bude realizovat, zvažuje cestu všemi myslitelnými směry. Je jasné, že to určitě nepůjde přes Etiopii, kde naplno vypukla občanská válka a ze země se stahují zahraniční diplomaté. Tato cesta se definitivně uzavřela a musí tedy hledat alternativy. Celý Roh Afriky se postupně noří do hlubokých vnitřních konfliktů a je jasné, že jen tak se situace neuklidní.

Čtěte také

Počet možností, jak odjet i se speciálně upraveným automobilem George, se neustále zužuje. Aktuálně zůstaly pouze dvě možnosti:
Upravit George tak, aby dokázal projet asi metr a půl bahna a vody v rozlitém Nilu na cestě do jižního Súdánu. Druhou variantou, která je ale kontrolována armádou, je nalodit se na loď po Nilu.

Aktuálně je George schovaný v Chartúmu v jedné místní dílně a čeká, jestli Tomáš s Lindou vymyslí nějakou variantu pro jeho přesun.

V súdánském Chartúmu je navíc stále těžší sehnat základní zboží a potraviny. „Zahraniční zboží úplně zmizelo, luxusní arabské věci se už taky těžko shání a nedostupné jsou i věci běžné spotřeby,“ hlásí na dálku Tomáš Vaňourek.

Poslechněte si celou reportáž.

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na https://rozhl.as/ExpediceZ101.

Spustit audio

Související