Cestovatelské rady Expedice Z101: O oblečení na cesty Afrikou

23. září 2022

Jedna ze série tematických reportáží, ve kterých nabízíme zkušenosti cestovatelů z Expedice Z101. Ty se můžou hodit všem, co se také chystají cestovat do Afriky.

Lámete si před nějakou delší cestou hlavu, co si přibalit s sebou za oblečení? Co určitě využijete a co je už zbytečné? Nechte si poradit od cestovatelů s bohatými zkušenostmi. Tomáš Vaňourek nám prozradí, s čím si v tomto směru vystačí na Expedici Z101, tedy při cestování po Africe.

Seriál cestovatelských rad Expedice Z101 si můžete zpestřit i výhrou v soutěži o upomínkové předměty této expedice, která bude probíhat od 12. září celkem 4x vždy v pondělí po půl třetí odpoledne ve vysílání Českého rozhlasu Zlín. Podrobnosti najdete ZDE.

Při odjezdu do Egypta jsme měli několik krosen s oblečením, které nám ukradli již v přístavu v Alexandrii a ačkoliv místní tvrdili, že se nic neztratilo, fakt, že Tomáš potkal přístavního dělníka ve své kšiltovce, naznačoval, že oblečení našlo nového majitele.
Tomášův telefonát Lindě a lakonické konstatování „všechno ukradli, mám jen to, co mám na sobě“ znamenalo, že boty, košile, kraťasy a klobouk se staly základními kousky Tomášova šatníku na celý rok. Nakonec se ale ukázalo, že vlastně toho moc navíc nepotřeboval.
Boty měl naštěstí Tomáš na nohou, takže útok eptyských lapků přežily, nicméně během súdánské putování byl Tomáš opakovaně dotazován, zda by se nemohl zout a boty darovat. Informace, že boty jsou k zakoupení, nebyla reflektována.
A co móda a místní? Protože se Tomáš z velké části pohyboval po muslimských zemích, tak nejčastějším kusem oděvu místních mužů byly tradiční galábije, doplněné ve většině případů o slušivou čepičku. Mimochodem věděli jste, že jedna z českých značek vyrábějících pokrývky hlavy patří k nejznámějším českým značkám v Africe a vlastnictví pravé fezy z Česja je známka vysoké společenské prestiže? A nejenom fezy, ale také zmijovky patří k významným exportním artiklům a patří k nejoblíbenějším zde nošeným kouskům.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související