Cestovatelské rady Expedice Z101: O fyzické a teoretické přípravě

17. září 2022

Jedna ze série tematických reportáží, ve kterých nabízíme zkušenosti cestovatelů z Expedice Z101. Ty se můžou hodit všem, co se také chystají cestovat do Afriky.

Než se Expedice Z101 vydá zpět do Afriky ve stopách Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, využijeme bohatých cestovatelských zkušeností Tomáše Vaňourka i Lindy Piknerové. Do jejich odjezdu zpět do Afriky se každý týden zaměříme na jedno cestovatelské téma. Tentokrát to budou přípravy.

Seriál cestovatelských rad Expedice Z101 si můžete zpestřit i výhrou v soutěži o upomínkové předměty této expedice, která bude probíhat od 12. září celkem 4x vždy v pondělí po půl třetí odpoledne ve vysílání Českého rozhlasu Zlín. Podrobnosti najdete ZDE.

Aby expedice mohla úspěšně probíhat a Tomáš ji mohl zdárně zvládnout, nedílnou součástí se staly přípravy. Ty teoretické probíhaly ve Zlíně a v Otrokovicich nad archivními materiály a pak v zázemí bytu v Plzni mezi kvanty knihy.
Nutno říci, že tato část předodjezdových příprav byla pro Tomáše mnohem náročnější než část fyzická, která zahrnovala návštěvy posilovny a dietu. Tomáš praktikoval model velbloud, což znamená, ze před odjezdem cvičíte, nejíte, zbavujete se podkožního tuku, abyste těsně před odjezdem snědli všechno a tuk nabrali. A proč? Protože tuk je v podstatě zásobárnou vody a v poušti si tak nouzové zásoby vlastně nesete na vlastním těle. Takže sice trpíte, ale trochu méně než ti, kteří před odjezdem necvičili. A i proto Tomas zvládl fyzicky zvládnout mnoho náročných dni uprostřed pouště.
Železo v posilovně v době covidu nahradily túry do lesů a schody v domě, ve kterém Tomáš bydlí. Les Tomáš miluje a bydlí naštěstí až ve čtvrtém patře, takže v době lockdownu činky nahradil batoh s knihami, které průběžně četl. S batohem na zádech pak chodil čtyři patra nahoru a čtyři dolů, vždy pár hodin v kuse každý den.
Během letní přestávky se Tomáš do fáze fyzické přípravy vrátil, přičemž nově silovém tréninku neunikla Linda, která musela pravidelně deset kilometrů běhu denně nahradit studiem posilování svalů se zátěží. A zatímco Tomáš se vrací se formy rychle až zběsile, protože jeho tělo má svalovou paměť, Linda trpí, protože cvičí svaly, o kterých netušila, se existují.

Při těch vašich přípravách – buďte stateční. Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související