Cestovatelské rady Expedice Z101: O nebezpečných zvířatech

18. listopad 2022

Jedna ze série tematických reportáží, ve kterých nabízíme zkušenosti cestovatelů z Expedice Z101. Ty se můžou hodit všem, co se také chystají cestovat do Afriky nebo jiných exotických lokalit.

Exotická zvířata nám cestování můžou nejen zpestřit, ale také pěkně znepříjemnit. V další z reportáží cestovatelských rad se vydáme za těmi africkými, se kterými se při putování ve stopách Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda setkala Expedice Z101 a se kterými není radno se "kamarádit".

První africkou etapu definovala poušť, která je všeobecně považována za místo bez života. Opak je pravdou a Tomáš se na vlastní kůži přesvědčil, že v noci poušť skutečně ožívá. Není proto radno při nocování spát přímo na zemi, protože se snadno může stát, že v noci přilákáte nezvané hosty, kteří vám můžou další dny dosti znepříjemnit.
Životodárný Nil je místem, kde se koncentruje život, a to i ten člověku nebezpečný třeba v podobě krokodýlů, kteří čekají, až jejich oběť vstoupí do stojatých vod této vodní tepny. Tomáš nikdy nezapomene na chvíli, kdy chtěl z řeky vytáhnout clonu objektivu, která mu spadla a kolemjdoucí rybář mu posudkem naznačil, že sice clonu zachrání, ale možná při tom přijde o ruku, čímž by pak využití clony mělo své limity.
Těch 15 měsíců v Africe však ukázalo, že nejnebezpečnějším a možná nejotravnějším společníkem nejsou hadi, štíři, pavouci či neznámá havěť všeho druhu, ale obyčejný komár. Ano, skutečně. Protože když máte během minuty sezení na terase při ranní kávě na předloktí více bodanců, než dokážete spočítat, jen těžko se ubráníte pocitu, že vás Afrika skutečně rve na kusy.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související