Cestovatelské rady Expedice Z101: O zdraví a nemocech

21. říjen 2022

Jedna ze série tematických reportáží, ve kterých nabízíme zkušenosti cestovatelů z Expedice Z101. Ty se můžou hodit všem, co se také chystají cestovat do Afriky nebo jiných exotických lokalit.

Čtěte také

Tomáš Vaňourek s Lindou Piknerovou zanechali dočasně v Súdánu speciál jménem George a přerušili stopování první cesty Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Než se do Afriky vrátí, tak se s námi dělí o cestovatelské rady i zážitky z různých oblastí.

V další reportáži si můžete poslechnout, jak je to při podobné cestě s péčí o zdraví. A připojujeme samozřejmě komentář Lindy a Tomáše z jejich cestovatelského deníčku:

Nemoci nechodí po horách, ale po lidech, takže nás pochopitelně na cestě potkaly různé, tu větší a tu menší zdravotní lapálie. Tomášovo vyhazovací rameno se poprvé ozvalo v Tunisku, přičemž postupná degradace tělesné schránky se nakonec projevila tak, že stačilo, aby Tomáš zakašlal a rameno bylo o 10 centimetrů níž. Naštěstí přípravy v Česku umožňují dát tělo do pořádku a rameno již drží na svém místě i při náročnějších úkonech, než je kašel.
Po celou dobu cesty nás provázel covid, přičemž střízlivým odhadem ho měl Tomáš na cestě dvakrát až třikrát, jednou v kombinaci s malárií. Zejména zjištění, že trpí covidem poté, co se rozloučil s Lindou na letišti, která měla prokazatelně negativní test, vyvolalo otázku, jak je to možné. Nicméně úvahy přehlušil kašel a několikatýdenní vyřazení z provozu.
V lékárničce máme celou řadu medikamentů, které však skvěle fungují převážně na nemoci, které známe z Evropy, takže v praxi se ukazuje, že v případě nutnosti je lepší vyhledat místní lékárnu a tam si nechat poradit. Konečně, jak jinak léčit Faraonovu pomstu než lékem egyptské provenience?
Linda měla tu smůlu, že důvěrně poznala nemocnici v Mombasa, kde poprvé v životě podstoupila narkózu, přičemž do a z nemocnice přijela taxíkem, který měl na zpáteční cestě nehodu a Linda si z ní odnesla modrá kolena.
Nicméně ve skutečnosti máme obrovské štěstí a opět a znovu se ukazuje, že fyzická příprava před odjezdem je více než důležitá!

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související