Cestovatelské rady Expedice Z101: O fotografování

30. září 2022

Jedna ze série tematických reportáží, ve kterých nabízíme zkušenosti cestovatelů z Expedice Z101. Ty se můžou hodit všem, co se také chystají cestovat do Afriky.

2

Čtěte také

Je jen jeden způsob, jak zastavit čas: fotografie. Tato slova fotografa Michala Hazuky by jistě potvrdili i Jiří Hanzelka s Miroslavem Zikmundem. Ti zvěčnili své cestovatelské zážitky na mnoha fotografiích. Oživovat jejich snímky s odstupem tři čtvrtě století – i to je jeden z cílů Expedice Z101, tedy Tomáše Vaňourka a Lindy Piknerové.

V další reportáži se dovíte, jakou fotografickou technikou se na takový úkol expediční tým vybavil.

Seriál cestovatelských rad Expedice Z101 si můžete zpestřit i výhrou v soutěži o upomínkové předměty této expedice, která bude probíhat od 12. září celkem 4x vždy v pondělí po půl třetí odpoledne ve vysílání Českého rozhlasu Zlín. Podrobnosti najdete ZDE.

Fotografování je nedílnou součástí Expedice Z101, ale protože Tomáš rozhodně nebyl před cestou nadšený amatérský fotograf, tak nutnou součástí příprav na cestu bylo také zdokonalování se ve fotografické práci. Srovnávací fotky po 75 letech totiž patří k tomu nejviditelnějšímu, čím se naše expedice prezentuje.
Ale věřte, že cesta k fotce umístěné na výstavě nebo v knize je mnohdy trnitá. Ale podobně jako H+Z, kteří se fotografy stali až v průběhu své cesty, tak i Tomáš získává s každým dalším zmáčknutím spouště nové a nové zkušenosti a na rozdíl od svých předchůdců nemusí přemýšlet nad tím, kolik fotografického materiálu spotřebuje, protože digitální foťáky umožňují tolik snímků, že nakonec je těžké vybrat ten jediný. I když … zatímco H+Z bojovali s tím, že měli málo filmů a s každým záběrem doslova šetřili, Tomáš za těch 15 měsíců zjistil, že množství fotek a videí se nevleze ani na jeden, dva, tři, nebo čtyři externí disky o kapacitě několika terabajtů! Takže se toho zase tolik nezměnilo ani po těch letech.
A protože doba pokročila, tak vedle dobu klasických foťáků a tří skel máme u sebe také GoPro, která využíváme hlavně pro podmořské záběry. V dalších měsících se vydáme taky do vzduchu a fotky ze souše a pod mořskou hladinou doplní letecké snímky, které snad dokreslí to, jak se za těch 75 let změnil svět.

A protože náš příklad ukazuje, že žádný učený z nebe nespadl, a že i ten, kdo na začátku neuměl sundat krytku objektivu a netušil, co to je clona, ISO a čas, může nakonec při troše dobré vůle zachytit něco zajímavého, rádi bychom vybídli posluchače ČRo Zlín k zapojení se do fotosoutěže Klubu H+Z s názvem „Co jsme viděli na svých cestách a ostatní přešli“. Je totiž jedno, jestli jste v Súdánu nebo na Hostýně. Všude můžete zachytit něco, co jinému unikne. (Soutěž najdete na https://www.klubhz.cz/fotograficka-soutez/.)

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související