Zveme vás na čtení z knihy Expedice Z101: Cestou Hanzelky a Zikmunda

15. listopad 2022

Za účasti autora Tomáše Vaňourka i spoluautorky Lindy Piknerové proběhne 21. listopadu v 17:30 hodin v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně v prostorách 14. budovy Baťova institutu čtení z knihy Expedice Z101.

Expedice Z101, autorské čtení, Zlín, 2022

Přímo v prostorách expozice věnované legendárním cestovatelům Jiřímu Hanzelkovi a Miroslavu Zikmundovi (14. budova Baťova institutu, 3. patro) představí Pavel Vacek a Zdeněk Lambor vybrané pasáže z knihy Expedice Z101. Oba účinkující ztvárnili titulní role v představení Palubní deník Hanzelky a Zikmunda v Městském divadle Zlín.

Čtení doplní projekce doprovodných videí a fotografií z cesty i komentáře autora Tomáše Vaňourka a spoluautorky Lindy Piknerové.

Kniha zachycuje formou deníku africkou etapu cesty Expedice Z101 z Tuniska do ostrovních rájů a je doplněna mnoha fotografiemi. Zájemci budou mít možnost ji na místě zakoupit a při následné autogramiádě si ji nechat autory podepsat.

Vstup je zdarma.

Fotografie z akce:

Kompletní reportážní záznamy z celé cesty Expedice Z101 si můžete poslechnout na webu Českého rozhlasu Zlín nebo v podcastových plikacích mujRozhlasSpotifyGoogle Podcast nebo Apple iTunes.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Expedice Z101 vyrazila ze Zlína 22. dubna 2021 a jede ve stopách legendárních cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Cestovatel Tomáš Vaňourek a afrikanistka Linda Piknerová při ní plánují kopírovat jejich první cestu do Afriky a Jižní Ameriky. 

Za víc než roční putování (do června 2022) projeli část severní Afriky a vzhledem k situaci v Súdánu, kde uvízli i se svým speciálem George, vytvořili novou etapu, kterou nazvali „Ostrovní Afrika“. V ní několik týdnů sbírali další informace, postřehy a zážitky na Seychelách, Mauriciu, Komorech, Reunionu, ostrovech Rodrigueze a Mayotte,

Od července 2022 jsou členové expedice v Česku, kde se intenzivně připravují na další etapy cesty. Tomáš Vaňourek se například snaží získat licenci pilota, aby mohl pořizovat i letecké snímky a záběry.

Do Afriky se Expedice Z101 znovu vypraví na konci listopadu.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.