Expedice Z101 zamíří i do oblak. Nejdříve je ale potřeba získat licenci pilota

4. listopad 2022

Členové Expedice Z101, kteří v dubnu 2021 vyrazili po stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Afrikou, jsou aktuálně v České republice a připravují se na další dobrodružství.

Čtěte také

Nejen, že vyřizují další nutná povolení, ale Tomáš usilovně pracuje na tom, aby získal licenci pilota a mohl tak při dalším znovuobjevování Afriky zamířit nejen pod vodu, ale také do vzduchu a tím cestu a práci pánů Hanzelky a Zikmunda zase o trochu rozšířit.

V další reportáži o dobrodružstvích Expedice Z101 Tomáš prozradí nejen to, jak je s leteckým výcvikem daleko. Přidá malé faux pas ze samostatného letu a prozradí, odkud se ozve v jedné z dalších reportáží.

Letní „dovolenou“, ze které se stává podzimní „dovolená“, tráví Tomáš na letišti, kde dokončuje PPL licenci. A proč? Protože posláním naší expedice je jít nejen hlouběji, ale také výše, což vlastnictví pilotní licence dovoluje.
Pauza je tudíž vyplněná přípravou na letecké zkoušky, což přináší nečekané situace. Např. po 10 letech od státnic Tomáš opět otevřel učebnice a pořídil si letecký simulátor, protože ranní mlhy jsou nevyzpytatelné a někdy je prostě nutné na svůj let čekat u počítače. Drobnou vadou celého „simulačního procesu“ je, že Tomáš má na uších většinu dne sluchátka, což způsobuje velmi hlasitou mluvu bez sluchátek a postupnou ztrátu schopnosti slyšet běžný hovor. Kromě toho si přivykl na leteckou angličtinu do té míry, že běžná konverzace se mi stává cizí.
Snad se vše ale blíží ke zdárnému konci, protože první sólo lety jsou úspěšně na ním a už ho čekají jen navigační lety na určená místa, přičemž jak věříme, budou mezi ně patřit i místa kolem Zlína.
A mimochodem, věděli jste, že Jiří Hanzelka byl také pilotem už od 50. let a společně s kamarádem Mirkem měli v plánu v objevování světa pokračovat i ve vzduchu?

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související