Zpěvákem jsem být nechtěl. Nezpíval jsem si ani v koupelně, poprvé to bylo až za prachy, vzpomíná s humorem sobě vlastním Ivan Mládek

Hostem na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka byl Ivan Mládek, který stále naplno koncertuje. Jak sám přiznává, rozhovory poskytuje zcela výjimečně. „Už jsem toho nekecal tolik, že mám strach, že bych se opakoval,“ říká se smíchem hned v úvodu.

Písnička Jožin z bažin, kterou složil a zpívá už desetiletí Ivan Mládek, se stala legendou a znají ji všechny generace. Na svém koncertě v roce 2018 ji dokonce zahrála americká metalová skupina Metallica. Obdobně „chytlavé“ jsou i ostatní písničky Ivana Mládka a jeho Banjo Bandu.

„Moje písničky byly směrované spíše na studenty a kamarády z hospody. Bylo to míněné jako „dada“ a recese. A to, že se toho chytly třeba i děti, bylo pro mě veliké překvapení. Úspěšné jsou asi proto, že jsou to hovadiny a mají vlezlé melodie,“ říká Ivan Mládek k úspěchu své tvorby.

Ivan Mládek v rozhovoru potvrdil, že Jožin z bažin opravdu vznikl na popud zlínského muzikanta Zdeňka Navrátila, který mu slíbil demižon slivovice za to, že zhudební jeho básničku o exhibicionistovi, který se občas vynoří z bažiny a obnažuje se kolemjdoucím zaměstnankyním místních obuvnických závodů. „To jsem mu ale rovnou řekl, že to se nedá, že by to u soudruhů neprošlo. Tak jsem si po cestě ze Zlína vymyslel tuhletu pohádku. Ale nebýt Zdeňka, tak by tahle písnička nikdy nebyla,“ vzpomíná s úsměvem Ivan Mládek.

První písničky Banjo Bandu zpíval Jeník Pacák. Jak se ke zpívání dostal Ivan Mládek? On sám to popisuje takto: „Já jsem netušil, že budu dělat písničky, natož abych zpíval nebo mluvil. Já jsem chtěl být jenom banjista nebo kapelník. Moje písničky zpíval právě Jeník Pacák, který ale jednou nepřišel. A protože bylo plné divadlo a já jsem byl jediný, kdo ty písničky znal, tak jsem tehdy holt poprvé zazpíval do mikrofonu. Já jsem vlastně poprvé zpíval až za prachy. Do té doby jsem se styděl a nezpíval jsem si ani v koupelně.“

Psal Ivan Mládek někdy texty na zakázku? „Dělal jsem to nerad, ale muzikou jsem holt vydělával peníze. A někdy to byly šílené zakázky. Jedni podnikatelé po mě například chtěli legrační reklamní písničku na třísložkový komín. Já jsem ji nakonec složil, ale oni mezitím zkrachovali,“ uvádí další ze svých neuvěřitelných příhod Ivan Mládek, ale hned dodává: „Dnes už to ale ze zásady nedělám.“

Jak to bylo se vznikem Banjo Bandu? Jak dlouho mu trvá napsat písničku? A jací interpreti se mu líbí? Je pravda, že byl v mládí divoký a vzteklý a občas se i pral? To všechno se dozvíte v rozhovoru s Ivanem Mládkem.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související