Zlínský kraj dostal v noci na sobotu 2800 respirátorů, ale jen pro nemocnice

14. březen 2020 13:24

Kraj dostal v noci na sobotu 2800 respirátorů nejvyšší kvality. Rozdělí se však jen mezi nemocnice, nikoli pro sociální služby a lékaře v terénu, praktiky či zubaře.

O dodávce informoval hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek z KDU-ČSL. „Není to z mého rozhodnutí, ale z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, které doprovodilo zásilku podmínkou, že je to jen pro nemocnice. Budeme doufat, že příští zásilka už bude i s respirátory pro ostatní zdravotnická zařízení,“ uvedl hejtman.

Čtěte také

Nemocnice v kraji podle Čunka potřebují asi 5000 respirátorů na deset dní, zásilka tedy pokryje potřebu nemocnic na několik dní. „Co je ale velký problém, nemáme vůbec nic pro sociální služby a naše zdravotníky v terénu, což si myslím, že je špatné,“ uvedl Čunek. Sociální zařízení v kraji podle něj již mají problém s nedostatkem kvalitních respirátorů, některým zařízením již docházejí i roušky.

Podle hejtmana je zatím v kraji dostatečná kapacita sanitek, které vyjíždějí k podezřelým na výskyt koronaviru dělat domácí odběry. Podle hejtmana by pomohlo, kdyby testy mohla dělat i laboratoř ve zlínské krajské nemocnici a vzorky se nemusely nikam vozit, dosud se testují v Otravě.

Čtěte také

„Co nám začíná zoufale chybět, jsou odběrové sety, tedy ty lahvičky a stěrové špejle. To všechno jsou věci, které musíme dořešit s vládou, abychom je dostávali,“ uvedl hejtman.

Lidé v kraji se podle něj chovají zodpovědně a nešíří se panika. V kraji bylo v pátek večer potvrzeno 13 případů nákazy koronavirem, podle hejtmana se nárůst původně očekával větší, počet pacientů by mohl podle odhadů narůst na konci tohoto a začátku příštího týdne.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související