Obchody jsou zavřené i v centru Zlína, řada lidí o tom nevěděla

14. březen 2020 10:46

Vláda rozhodla s účinností od sobotních 06:00 o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších.

Řada obchodů zůstala dnes ráno zavřená z rozhodnutí vlády také v obchodním a zábavním centru Zlaté jablko v centru Zlína. „Otevřená je asi desítka ze 74 obchodů,“ řekla v sobotu mluvčí centra Kateřina Martykánová.

Těsně před 09:00, kdy by většina obchodů běžně otevírala, v centru příliš lidí podle zjištění ČTK nebylo, většina mířila do potravin či drogerie, které jsou i nadále otevřené. Řada lidí však o zavření obchodů, které platí od dnešních 06:00, nevěděla.

Čtěte také

„O tom vůbec nevím, jdu jen do potravin a ty fungují. Snažím se být doma a nikam moc nechodit,“ řekla dnes jedna starší žena. Mírná nejistota byla těsně po 09:00 cítit i mezi prodavači v menších obchodech. „Zatím máme otevřeno, podle našich právníků můžeme,“ řekla ČTK prodavačka v domácích potřebách.

Prodejny, které mají být uzavřeny, tak podle Martykánové v obchodním centru učinily. „Informovali jsme zákazníky prostřednictvím sociálních sítí a webu o tom, které prodejny zůstávají otevřeny. Seznam budeme v průběhu dopoledne aktualizovat, protože na některé prodejny se vztahují výjimky, tak aby to bylo všechno v pořádku,“ řekla mluvčí.

V centru krajského města zůstaly v sobotu ráno zavřené i další obchody, například knihkupectví či prodejny s hračkami. Řada obchodů však byla pouze zavřená, po 09:00 na nich nevisely žádné informační letáky o aktuální situaci.

Vláda rozhodla s účinností od sobotních 06:00 o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Toto nové opatření v boji proti šíření koronaviru má trvat do úterý 24. března 06:00. Se stejnou účinností kabinet zakázal přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, výjimkou je například zaměstnanecké stravování. Zákaz platí také pro herny a kasina.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související