Studenti medicíny z Olomouce jdou na pomoc s koronavirem. V Uherském Hradišti nastupují první tři

13. březen 2020 12:32

Tři studentky nastupují do Uherského Hradiště na pozici sanitářů

Celkem 170 studentů olomoucké medicíny vyslyšelo výzvu a je připraveno pomoci v souvislosti s koronavirem zdravotníkům ve Fakultní nemocnici v Olomouci, ale i v okolních zdravotnických zařízeních. První z nich nastupují jako sanitáři v nemocnici v Uherském Hradišti, další posílí od pondělka krajské hygieniky na speciální lince zavedené pro dotazy veřejnosti v souvislosti s tímto onemocněním. Do databáze dobrovolníků se zapojili především studenti vyšších ročníků, zjistila dnes ČTK.

Čtěte také

Na vytváření databáze pracují studenti od středy, zapojili se hlavně studenti klinických oborů od čtvrtého do šestého ročníku, ale i ze třetích ročníků. "Máme nyní v databázi 170 studentů, kteří nám na sebe poskytli veškeré kontaktní údaje, abychom je mohli předat zdravotnickým zařízením, které požádají o pomoc," řekla dnes ČTK proděkanka olomoucké lékařské fakulty Eva Klásková.

Čtěte také

Pomoc je v první řadě nabídnuta Fakultní nemocnici Olomouc, ale i ostatním zdravotnickým zařízením a hygienikům. "Tři studentky již nám nastupují do Uherského Hradiště na pozici sanitářů. Jsme také v kontaktu s krajskou hygienickou stanicí, kde by naši studenti měli od pondělí spolupracovat na provozu informační linky pro veřejnost," uvedla proděkanka. Dotazy veřejnosti na informační lince budou podle proděkanky zodpovídat studenti nejvyšších ročníků. "Od pondělí tam budou naši studenti pracovat ve dvou šestihodinových cyklech, na každé směně budou zapojeni tři studenti," doplnila Klásková.

S vytvořením databáze přišli samotní studenti vyšších ročníků. "Víme, že situace je napjatá, vidíme to v Itálii. Máme facebookovou stránku v rámci lékařské fakulty a snažíme se mezi sebou udělat skupinu, která bude následně rozesílat dobrovolníky jak do nemocnice, tak do krajské hygienické stanice, která potřebuje aktuálně pomoc pro call centrum," řekl dnes ČTK student šestého ročníku fakulty Martin Pumprla. Ohlas byl podle něj velký. "Hodně ze studentů je Slováků, kteří se zapsali na pomoc do fakultní nemocnice, jsme za to vděční," doplnil Pumprla.

Studenti lékařské fakulty mohou zdravotníky v kraji posílit především na pozici sanitáře, zapojit se tak mohou do ošetřovatelské činnosti. "Zájem studentů je neskutečný, jsou skvělí, mají zájem pomoci a jsou aktivní.  Sami hledají cestu, jak zajistit komunikační kanály v celé své komunitě," řekla proděkanka. "Je vidět, že nová generace studentů, kteří se během krátké doby stanou mladými lékaři, má všechny principy, které lékařské povolání v sobě vyžaduje. Vedení lékařské fakulty je na ně pyšné," dodala.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související