Zlíňané budou v referendu rozhodovat o vodárenství, rozhodl soud

20. prosinec 2019 13:53

Krajský soud v Brně v dnes rozhodl o vyhlášení referenda ve Zlíně, v němž budou lidé rozhodovat, zda má pokračovat současné fungování vodárenství, či nikoli.

Lidé ve Zlíně budou hlasovat o budoucnosti vodárenství ve městě. Krajský soud v Brně totiž dnes vyhlásil ve městě referendum. V lidovém hlasování mají lidé odpovědět na otázku, zda má pokračovat dosavadní fungování vodárenství, kdy infrastrukturu místo měst a obcí provozuje soukromá společnost Moravská vodárenská.

Referendum se má podle soudu konat současně s krajskými volbami.
Klára Belkovová, mluvčí krajského soudu

„Referendum se má podle soudu konat současně s krajskými volbami,“ potvrdila Českému rozhlasu Zlín mluvčí soudu Klára Belková. Krajské volby budou pravděpodobně na podzim příštího roku.

Vyhlášení referenda kvůli špatně položeným otázkám na jaře původně zamítlo zlínské zastupitelstvo i Krajský soud v Brně. Iniciátoři referenda původně chtěli, aby lidé hlasovali o třech otázkách.

Čtěte také

Hlasovat se mělo o odvolání vedení zlínských Vodovodů a kanalizací a zvolení nových členů představenstva a také o změně systému provozování. Krajský soud v Brně ale rozhodl, že otázky jako celek jsou nehlasovatelné a referendum tak nejde vyhlásit.

Podle následného rozhodnutí Nejvyššího správního soudu měla ale třetí otázka „Souhlasíte s tím, aby statutární město Zlín při výkonu své samostatné působnosti nepokračovalo ve stávajícím provozním modelu provozování vodohospodářské infrastruktury, kdy je tato infrastruktura pronajímána společnosti Moravská vodárenská a.s.?“ konzultativní podobu. A o takové otázce se dá podle Nejvyššího správního soudu hlasovat samostatně.

Brněnský krajský soud dnes tedy rozhodl, že na výše zmíněnou otázku budou Zlíňané souběžně s krajskými volbami odpovídat v referendu.

autoři: Tomáš Fránek , rv
Spustit audio

Související