Referendum o vodárenství ve Zlíně je znovu ve hře, soud chce znovu posoudit jednu z otázek pro obyvatele města

8. prosinec 2019 12:38

O vyhlášení referenda o vlastnictví vodáren ve Zlíně bude znovu rozhodovat soud. Volební senát Nejvyššího správního soudu totiž vyhověl stížnosti přípravného výboru pro konání referenda.

Podle rozhodnutí, které má Český rozhlas Zlín k dispozici, by totiž lidé mohli samostatně hlasovat o jedné ze tří navržených otázek. V ní by obyvatelé Zlína mohli doporučit vedení města, aby nepokračovalo v dosavadním fungování vodárenství, kdy infrastrukturu místo měst a obcí provozuje Moravská vodárenská.

Vyhlášení referenda kvůli špatně položeným otázkám na jaře zamítlo zlínské zastupitelstvo i Krajský soud v Brně.

Iniciátoři referenda původně chtěli, aby lidé hlasovali o třech otázkách. Hlasovat se mělo o odvolání vedení zlínských Vodovodů a kanalizací a zvolení nových členů představenstva a také o změně systému provozování. Krajský soud v Brně ale rozhodl, že otázky jako celek jsou nehlasovatelné a referendum tak nejde vyhlásit.

Čtěte také

Podle Nejvyššího správního soudu má ale třetí otázka „Souhlasíte s tím, aby statutární město Zlín při výkonu své samostatné působnosti nepokračovalo ve stávajícím provozním modelu provozování vodohospodářské infrastruktury, kdy je tato infrastruktura pronajímána společnosti Moravská vodárenská a.s.?“ konzultativní podobu. A o takové otázce se dá podle Nejvyššího správního soudu hlasovat samostatně.

V konzultativním referendu lidé rozhodují o tom, co má město aktivně prosazovat. Pokud by lidé řekli na takovou otázku ano, má podle soudců Zlín dostatečné možnosti, jak usilovat o změnu modelu fungování vodáren.

Ve společnosti Vodovody a kanalizace Zlín vlastní zlínský magistrát 46,27 a procent a navíc je majitelem kanalizace na území bývalých Baťových závodů. „Odpůrce (město Zlín) tak má velmi silné (byť ne absolutní) postavení a mohl by se aktivně přičinit o změnu stávajícího modelu provozování vodohospodářské infrastruktury,“ uvádí soudci v rozhodnutí.

Brněnský krajský soud tak znovu musí posoudit, zda je možné referendum pouze s jednou otázkou vyhlásit, a zda je dostatečně srozumitelná pro hlasující občany.

autor: Tomáš Fránek | zdroj: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související