Obyvatelé Zlína vybrali v projektu Tvoříme Zlín hřiště, zastávku, dětskou lanovku i pracovnu v parku

18. prosinec 2019 12:45

Druhý ročník projektu participativního rozpočtu s názvem Tvoříme Zlín, zná vítězné projekty. Zasláno bylo letos 29 návrhů a po vyhodnocení jich do hlasování postoupilo 16.

Rekonstrukci zastávky v České ulici a dětské hřiště na Podvesné vybrali obyvatelé Zlína v projektu Tvoříme Zlín. „Pro každý z těchto návrhů se vyslovilo téměř 500 hlasujících,“ řekla radní Jana Bazelová (ANO). Radnice do těchto dvou návrhů investuje přibližně tři miliony korun. Lidé mohli rozhodnout, jaké projekty se v krajském městě uskuteční, město dá na proměny veřejného prostoru pět milionů korun.

Vizualizace dětské skluzavky ve Zlíně

„Mezi takzvaně velkými projekty letos zvítězil návrh na druhou etapu rekonstrukce zastávky Česká na Jižních Svazích a dětské hřiště na Podvesné IX. Pro každý z těchto návrhů se vyslovilo téměř pět set hlasujících,“ prozradila radní Jana Bazelová. Radnice do těchto dvou návrhů investuje přibližně tři miliony korun.

Druhá etapa rekonstrukce zastávky tak funkčně naváže na loni zvolenou první etapu rekonstrukce tohoto nevzhledného místa. Na přípravě realizace první etapy se intenzivně pracuje. „U velkých projektů, kde je potřeba získat stavební povolení, může realizace trvat i dva roky,“ vysvětlila koordinátorka projektu Kamila Gamalová.

Čtěte také

Z menších projektů, které mají rozpočet do půl milionu korun, uspělo osm návrhů. Lidé zvolili návrh na údržbu a rekonstrukci schodů a zábradlí v Sokolské ulici, dětskou lanovku a terénní skluzavku na Podhoří, servisní cyklostojan, pracovnu v parku, rekonstrukci veřejného osvětlení v Bartošově čtvrti, dětské hřiště na Letné, komunitní kompostování, skluzavku, dětskou lanovku na Podhoří a hřiště na pétanque v centrálním parku na Jižních Svazích.

Letos lidé poslali 29 návrhů, do hlasování jich postoupilo 16. Projekt Tvoříme Zlín se koná druhým rokem, letos hlasovalo téměř 1600 lidí, loni téměř 1900. Krajské město má necelých 75 tisíc obyvatel.

autoři: Tomáš Patrick Hyánek , rv
Spustit audio

Související