Životní příběh zakladatele Lázní Luhačovice byl opravdu pestrý. Doktor František Veselý měl být původně knězem

Za vybudováním lázní v Luhačovicích na počátku 20. století stojí moravský lékař František Veselý. Připomeňte si jeho životní příběh.

Luhačovice jsou moravské lázně uprostřed přírody na kraji Bílých Karpat. Jejich centrem je lázeňská kolonáda, na níž stojí socha budovatele lázní Františka Veselého. Jeho jméno nese i hlavní ulice vedoucí na kolonádu.

Doktor František Veselý byl vynikající lékař, skvělý balneolog, ale také filozof se sociálním cítěním, který měl vizi, kterou dokázal zrealizovat. Díky němu tak vznikly na počátku 20. století v Luhačovicích moderní lázně, které lidem slouží dodnes.

František Veselý se narodil 18. března 1862 v Bystřici pod Pernštejnem a jeho rodina mu dopřála nejprve vzdělání na gymnáziu v Brně a Německém Brodě. Vypadalo to, že bude knězem, ale jeho energické mamince se podařilo prosadit, že může jít studovat lékařství.

Během svého studia na první lékařské fakultě Univerzity Karlovy získal stipendium, kterého zavazovalo k šesti letům služby v armádě, takže ihned po promoci byl odvelen do Sarajeva. Po návratu z války si v Brně založil ordinaci praktického lékaře a potom působil v Šaraticích, kde se věnoval léčivé vodě.

Do Luhačovic přijel poprvé v roce 1898 a přes zanedbanost a nedostupnost lázeňské péče mu toto místo učarovalo. Oslovil 2000 českých lékařů a významných osobností české a slovenské kultury s prosbou o pomoc a díky tomu byla v roce 1902 založena akciová společnost Lázně Luhačovice. Díky financím z prodeje akcií zbudoval v Luhačovicích nové lázni za pomoci stavitele Dušana Jurkoviče. Stal se ředitelem společnosti i ředitelem lázní, byl samozřejmě i lázeňským lékařem.

Bohužel neshody s ostatním vedením lázní ho donutily z Luhačovic v roce 1909 odejít zpět do Šaratic. Působil také jako lékař v Kroměříži a pak byl osloven starostou Lázní Bohdaneč, aby i těmto lázním vybudoval věhlas, což se mu podařilo.

Doktor František Veselý zemřel šestého ledna 1923 V Praze ve věku 60 let. Je pochován na pražských Olšanech spolu se svou ženou Marií Calmou, která byla operní pěvkyně, básnířka a spisovatelka. Odkaz obou manželů i místo jejich posledního odpočinku stráží svou péčí Luhačovický okrašlovací spolek Calma.

Spustit audio

Související