Luhačovice Leoše Janáčka. Lázeňské město má jeho festival i lavičku

18. červenec 2018

Festival Janáček a Luhačovice začal v pondělí a potrvá do soboty

Úvodní koncert obstaraly Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky v podání operního souboru Slezského divadla Opava.

Připravena jsou dále vystoupení violistky Kristiny Fialová a Komorní filharmonie Pardubice nebo Kateřiny Javůrkové a orchestru Slovak Sinfonietta.

Kolonáda i Jurkovičův vodoléčebný ústav se slunečními lázněmi. Podívejte se, jak se Luhačovice změní

Nová podoba vodoléčebného ústavu s přilehlými slunečními lázněmi v Luhačovicích

Lázeňský areál v Luhačovicích čekají opravy za více jak dvě sta milionů. Obnovy se dočká kolonáda, hala s vincentkou i vodoléčebný ústav se slunečními lázněmi.

Hudební část festivalu uzavře v pátek koncertní provedení oratoria Emilia de ́Cavalieriho v podání Czech Ensemble Baroque pod vedením Romana Válka.

A v rámci festivalu byla slavnostně odhalena lavička Leoše Janáčka. Připomíná letošní 90. výročí úmrtí významného skladatele. Janáček (1854 až 1928) na počátku minulého století lázeňské město často navštěvoval, setkávali se zde čeští, moravští i slovenští umělci.

Lavička je vyrobena z kovu a ze dřeva. Její opěradlo zdobí Janáčkova citace "Já jdu po stopách tónů v životě tak, jak se namanou na ulici, v salónu". Nechybí ani jeho notový záznam s názvem Můj tón a podpis.

Postupně by k ní měly přibývat další lavičky věnované osobnostem, které v Luhačovicích zanechaly výrazné stopy. Druhá lavička bude věnována Dušanu Jurkovičovi, který má letos 150. výročí od narození.

autor: Pavel Vacek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související