Pramen Ottovky v Luhačovicích je stále znečištěný. Je možné, že už nepoteče vůbec

Vodu z jednoho z nejznámějších luhačovických pramenů, Ottovky, už přes dva roky lidé nemůžou pít. A to kvůli znečištění.

V rozborech vody totiž pracovníci lázní dlouhodobě nacházejí velké množství bakterií.

Podle ředitele Lázní Luhačovice Eduarda Bláhy je pravděpodobné, že už pramen nepoteče vůbec. „Udělali jsme už tolik opatření, žádné ale nevedlo k nápravě. A už nás jiné další nenapadá,“ říká ředitel Bláha.

Některé prameny už nejsou

Podle něj pramenů, které už v Luhačovicích skončily, bylo víc. „Možná je to i osud Ottovky,“ dodává Bláha. Podle něj je možné, že lázně dovedou na místo vodu z jiného pramene.

Za problémy s Ottovkou může pravděpodobně i dlouhodobé sucho. „Může to být i tím, že podzemní vody je kvůli nedostatku srážek málo,“ říká hydrometeoroložka Eva Soukalová.

Lázně a Luhačovice se dohodly na údržbě parku. Chtějí zapojit i další hoteliéry

Společenský dům postavený ve 30. letech 20. století je novodobým kulturním a společenským centrem lázní Luhačovice

Společnost Lázně Luhačovice dospěla k dohodě s tamní radnicí ve sporu o údržbu lázeňského parku. Rozhodnutí zastupitelů z minulého týdně přijalo i představenstvo společnosti.

Lázně spravují na území Luhačovic třináct minerálních pramenů. Luhačovické léčivé přírodní vody mají vysoký obsah minerálních látek a vynikající proplynění volným oxidem uhličitým. Jejich teplota se pohybuje mezi 10 až 14 stupni Celsia.

Ottovka je mělká

Nejznámějším léčivým pramenem je Vincentka, hojně navštěvovaná v hale přímo v centru Lázeňského náměstí.

Zatímco všechny ostatní veřejně přístupné prameny v Luhačovicích vyvěrají po převrtání v 80. letech minulého století z hloubky 30 až 50 metrů, v případě Ottovky je to jinak. Studna, odkud je jímána její voda, je hluboká pouze asi šest metrů.

Pramen Ottovky vyvěrá na pravém břehu Horní Olšavy. Původně vytékal volně, teprve počátkem 20. století byla voda poprvé zachycena v kamenném sklepení.

V roce 1929 vznikl poblíž jejího vývěru kruhový pavilon, který navrhl architekt Josef Skřivánek. Ottovka má zvýšený obsah jodu, železa, kyseliny borité a některých stopových prvků.

Související