Kolonáda i hala Vincentky v Luhačovicích dostanou injekci za sto milionů. Nejde jen vyměnit dlažbu

22. únor 2018

V březnu či dubnu začne v Luhačovicích dlouho připravovaná oprava kolonády a haly Vincentka.

Práce potrvají asi rok a čtvrt, budou stát přes 100 milionů korun, z toho asi 98 milionů korun pokryje evropská dotace.

"V současné době jsme ve fázi výběru zhotovitele, tendr proběhl a čekáme na schválení ze strany úřadů," uvedl generální ředitel společnosti Eduard Bláha. Práce uzavřou kolonádu i halu, rozlehlý lázeňský park však bude nadále přístupný.

Podoba kolonády ani haly se výrazně nezmění. "Jsou to památkové objekty, jsme limitovaní v tom, jak se bude měnit jejich tvář. Bude to kompletní rekonstrukce a záchrana, nejde jen o to vyměnit dlažbu, která je poničená, díky pramenům jsou i vnitřní kovové konstrukce problematické, ty se kompletně obnoví.

Lázně chystají i revitalizaci areálu Vodoléčebného ústavu s plovárnou, který vznikl podle návrhu slovenského architekta Dušana Jurkoviče.

Logo

Areál dlouhodobě chátrá, lázně jej nabízely k prodeji, kupec se však nenašel. Nejprve by tam mělo vzniknout muzeum skladatele Leoše Janáčka, který v lázeňském městě často pobýval, a Jurkoviče, jehož stavby ovlivnily vzhled Luhačovic. Později by se muzejní část měla zmenšit a měl by vzniknout uzavřený ubytovací komplex s vnitřními a venkovními bazény. Revitalizace si podle odhadů vyžádá 110 milionů korun

Služeb společnosti Lázně Luhačovice loni využilo asi 32 tisíc klientů. Jejich počet se sice ve srovnání s předchozím rokem snížil, ale vzrostl počet jejich pobytových dní.

Těch bylo 360 tisíc. „To je o necelou tisícovku víc než v roce 2016,“ uvedl Bláha.

Hlavní část klientů lázní tvoří domácí klientela, loni bylo 90 procent hostů z Česka. Zahraničních klientů proti předchozímu roku mírně ubylo, jezdili zejména lidé z Rakouska a Slovenska, také z Německa, Izraele a Ruska. Slováků loni přijelo do lázní téměř 2000.

autor: Libor Netopil | zdroj: ČTK

Související